| Autor: redakcja11

Produkcja żywca wieprzowego w Polsce spadnie do 2,3 mln ton

Jak wynika z szacunków IERiGŻ – PIB w całym 2016 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego może się zmniejszyć o około 2%, do 2 306 tys. ton (1 804 tys. ton mpc.). Spadkowa tendencja w produkcji być może utrzyma się także w 2017 r.

Produkcja żywca wieprzowego w Polsce spadnie do 2,3 mln ton

Produkcja żywca wieprzowego

IERiGŻ – PIB przewiduje, że w pierwszym półroczu 2017 r. produkcja żywca wieprzowego może wynieść 1 130 tys. ton (880 tys. ton mpc.) i będzie o 6% mniejsza niż w tym samym okresie 2016 r.

 

Komisja Europejska prognozuje, że w 2016 r. unijna produkcja żywca wieprzowego może być o 1% większa niż rok wcześniej, ale w 2017 r. na skutek znacznego spadku pogłowia trzody chlewnej prawdopodobnie ulegnie zmniejszeniu.

 

Według danych Departamentu Rolnictwa USA w 2016 r. światowa produkcja wieprzowiny może wynieść 108 mln ton i będzie o około 2% mniejsza niż w 2015 r. Ograniczenie produkcji nastąpi przede wszystkim w Chinach (o 5%, do 52 mln ton), będących największym światowym producentem wieprzowiny. Wzrost przewidywany jest natomiast u pozostałych liczących się producentów, tj.: w UE (o 1%, do 24 mln ton) i USA (o 2%, do 11 mln ton). Produkcję zwiększą również m.in.: Brazylia, Rosja, Wietnam i Kanada. Na 2017 r. rokowana jest zwyżka globalnej produkcji wieprzowiny (o 3%), która będzie efektem prognozowanego wzrostu produkcji m.in. w Chinach. Jednocześnie specjaliści z Agencji Rynku Rolnego podkreślają, że zmniejszy się popyt importowy tego kraju. Import zmniejszą także Hongkong, Rosja i Australia, a zwiększą: Meksyk, Korea Południowa, USA, Filipiny, Kanada i Singapur.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!