Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Tracza polerska WG1520
2014-08-05 -
Folia do sianokiszonki SILOLECH
2015-02-25 -
Agregat uprawowo-siewny T40S-Staltech
2016-05-13 -
Ścinarka do wierzby KWE-7
2016-03-01 -
owijarka do bel okrągłych McHale 991TBER
2016-05-06 -
Wyposażenie chlewni - hodowla tuczników
2014-07-10 -
SEPARATOR S 650/ S 850 BAUER
2020-05-05
Prywatne przechowywanie wieprzowiny. KE podała stawki dopłat
Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/2334 z dnia 14 grudnia 2015 r., wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat, zgodnie z którym wnioski o dopłatę będzie można składać od 4 stycznia 2016 r.

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
Mechanizmem objęte będą tusze/półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki oraz tłuszcz podskórny). Okres przechowywania (okres objęty dopłatą) wynosić będzie 90, 120, 150 dni.Stawki dopłat w porównaniu z obowiązującymi w 2015 r. podwyższono o ok. 17-20% (w zależności od asortymentu i okresu przechowywania).
Kategorie produktów |
Produkty, w odniesieniu do których przyznawana jest dopłata |
Stawka dopłaty na okres przechowywania (EUR/t) |
Stawki dzienne (EUR/t/dzień) |
||
90 dni |
120 dni |
150 dni |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Kategoria 1 |
|||||
ex 0203 11 10 |
Półtusze bez nóg przednich, ogona, nerek, cienkiej przepony i rdzenia kręgowego Całe tusze zwierząt do 20 kg |
274 |
291 |
307 |
0,54 |
Kategoria 2 |
|||||
ex 0203 12 11 |
Szynki |
304 |
318 |
332 |
0,47 |
ex 0203 12 19 |
Łopatki |
|
|
|
|
ex 0203 19 11 |
Przodki |
|
|
|
|
ex 0203 19 13 |
Schab, z karkówką lub bez, bądź karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez |
|
|
|
|
Kategoria 3 |
|||||
ex 0203 19 55 |
Nogi, łopatki, przodki, schaby z karkówką lub bez, bądź karkówka oddzielnie, schaby z biodrówką lub bez, bez kości |
335 |
350 |
364 |
0,49 |
Kategoria 4 |
|||||
ex 0203 19 15 |
Boczek cały lub cięty wzdłuż |
250 |
264 |
278 |
0,47 |
Kategoria 5 |
|||||
ex 0203 19 55 |
Boczek cały lub cięty wzdłuż, bez skóry i żeber |
269 |
284 |
298 |
0,48 |
Kategoria 6 |
|||||
ex 0203 19 55 |
Kawałki odpowiadające środkom, ze skórą lub bez, z tkanką tłuszczową lub bez, bez kości |
272 |
288 |
304 |
0,53 |
Kategoria 7 |
|||||
ex 0209 10 11 |
Tłuszcz podskórny ze świń, ze skórą lub bez |
168 |
175 |
182 |
0,24 |
Szczegółowe informacje na temat dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny znajdziecie tutaj (link przekierowuje do strony ARR)
