Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Kosiarki sadownicze KS KRUKOWIAK
2012-03-15 -
Ładowacz Czołowy XTREME 1 Hydramet
2020-03-12 -
Lusterka do ciągników Case IH GL0499
2011-12-14 -
Wózki sadownicze pomocnicze
2016-05-12 -
Maszyny komunalne
2014-04-04
Prywatne przechowywania wieprzowiny. W Polsce do magazynów trafiło ponad 2,1 ton wieprzowiny
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w pierwszym tygodniu realizacji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, tj. od 4 do 8 stycznia br., największe ilości mięsa w magazynach zgromadziły Hiszpania i Niemcy.
Prywatne przechowywanie wieprzowiny
Jak podaje FAMMU/FAPA, w omawianym czasie wszystkie państwa członkowskie UE zdołały wprowadzić do magazynów ponad 46,3 tys. ton wieprzowiny. Ze wszystkich produktów, w stosunku do których przyznawane są dopłaty, zmagazynowano najwięcej nóg bez kości - 53,3% całości przechowywanego mięsa, tłuszczu - 11,3% i szynek - 8%.
Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku ma na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i zwiększenie cen. Ostatnie dane Komisji Europejskiej wskazują, że ceny reprezentatywne wieprzowiny na rynku unijnym na początku stycznia br. wynosiły 126 EUR/100 kg i w obrębie roku zmalały o 5%, a w ciągu 2 lat o ponad jedną czwartą.
Poprzednio zastosowano w UE mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w marcu 2015 r. na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz obniżka cen. Z rynku wycofanych zostało wtedy 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln EUR.
Prywatne przechowywanie wieprzowiny | |
Państwo członkowskie | Ilość (tony) |
Hiszpania | 11 956 |
Niemcy | 10 700 |
Holandia | 6 453 |
Dania | 5 907 |
Włochy | 2 728 |
Polska | 2 103 |
Francja | 1 169 |
Rumunia | 1 000 |
UE-28 | 46 430 |