Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Rozmowy nt. rynku wieprzowiny

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


O sytuacji na rynku wieprzowiny minister Krzysztof Jurgiel rozmawiał z przedstawicielami branży...

O sytuacji na rynku wieprzowiny minister Krzysztof Jurgiel rozmawiał z przedstawicielami branży mięsnej. Omawiając prognozy kształtowania się cen na tym rynku analizowano możliwości działań stabilizujących i mechanizmów wsparcia producentów świń.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Minister Jurgiel poinformował o zgłoszonym przez Polskę wniosku o omówienie sytuacji na rynku wieprzowiny na posiedzeniu Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa w dniu 29 stycznia 2018 r. i podjęcie przez Komisję Europejską skutecznych działań mających na celu poprawę sytuacji, w tym uruchomienie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, przyznanie producentom świń pomocy finansowej w związku ze spadkiem opłacalności produkcji i skutkami ASF, aktywne zdobywanie nowych rynków zbytu dla unijnej wieprzowiny. Przetwórcy wnioskowali o zwrócenie się do Komisji Europejskiej o przywrócenie refundacji eksportowych.
 
Podczas spotkania omówione zostały także działania podejmowane w zakresie zwalczania ASF, w tym dotyczące wzmożonego odstrzału dzików oraz rozszerzenia programu bioasekuracji na cały kraj.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl