| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (11.06.2017)

Na początku czerwca 2017 r. w krajowym skupie odnotowano wzrost cen wszystkich monitorowanych rodzajów żywca. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (11.06.2017)

Ceny zakupu żywca


W dniach 5–11.06.2017 r. ubojnie objęte nadzorem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 5,70 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była też o 16% większa niż przed rokiem.
 
W UE cena zakupu świń rzeźnych klasy E zwiększyła się o 0,3% w porównaniu z notowaniem z przełomu maja i czerwca br. i wynosiła 176,55 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom wyższy o 2% niż przed miesiącem oraz o 19% w stosunku do analogicznego okresu 2016 r. Cena polskiej wieprzowiny wyrażona w walucie unijnej wynosiła 179,01 EUR/100 kg i była większa o 1% niż w UE, o 9–10% niż w Holandii i Danii, ale o 3,5% niższa niż w Niemczech.
 
Za żywiec wołowy w Polsce uzyskiwano 6,36 zł/kg, czyli o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena bydła rzeźnego była o 1% wyższa w porównaniu z notowaniami sprzed miesiąca i roku.
 
Ceny zakupu żywca wołowego w UE są w miarę stabilne. W dniach 5–11.06.2017 r. za bydło rzeźne klasy R3 unijni dostawcy otrzymywali 372,61 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom zbliżony do uzyskanego w poprzednim tygodniu oraz o 0,4% wyższy niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był również o 2,5% droższy niż przed rokiem. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się w granicy 322,34 EUR/100 kg i była niższa o 13% niż w UE oraz najmniejsza spośród cen notowanych u głównych unijnych producentów i eksporterów wołowiny.
 
Krajowe zakłady drobiarskie w dniach 5–11.06.2017 r. kupowały kurczęta brojlery po 3,24 zł/kg względem 3,22 zł/kg tydzień wcześniej. Cena kurcząt była o 1% wyższa niż przed miesiącem, ale o 5% niższa niż przed rokiem. Za indyki dostawcy otrzymywali średnio 5,33 zł/kg,a zatem o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec indyczy był o 3% droższy w porównaniu do notowań sprzed miesiąca i roku.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 5–11.06.2017 r. w zakładach mięsnych ceny półtusz wieprzowych kształtowały się na poziomie 8,16 zł/kg wobec 8,15 zł/kg tydzień wcześniej. Półtusze były droższe o 1% niż przed miesiącem oraz o 14% niż przed rokiem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,65 zł/kg, tj. taniej o 0,3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem. Ćwierci wołowe były jednak o 1% droższe niż przed rokiem.
 
Tuszki kurcząt w odniesieniu do poprzedniego tygodnia podrożały o 2% do 5,13 zł/kg. Cena ta była o 5% wyższa niż przed miesiącem. Tuszki indyków sprzedawano po 8,58 zł/kg, a zatem o 0,02 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% drożej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen otrzymywanych przed rokiem tuszki kurcząt kosztowały więcej o 1%, a indyków – o 3% mniej.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
W dniach 5–11.06.2017 r. odnotowano dalszy wzrost cen prosiąt na krajowych targowiskach. Za jedno prosię (według ZSRIR MRiRW) płacono 211 zł, czyli więcej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 10% niż przed miesiącem. Cena ta była również o 35% wyższa od uzyskiwanej przed rokiem.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!