| Autor: redakcja6

Spadek eksportu unijnej wieprzowiny (I-II 2014)

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w okresie od stycznia do końca lutego 2014 roku Unia Europejska wyeksportowała na rynki krajów trzecich 438 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli o 8,8% mniej niż w tym samym okresie 2013 roku.

Spadek eksportu unijnej wieprzowiny (I-II 2014)
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze, bo 45% oraz mrożona wieprzowina (42%), których wysłano odpowiednio o 4% i 12% mniej niż przed rokiem.
 
Największy spadek eksportu dotyczył jednak świeżego mięsa – spadek o 26%. Obniżenie wywozu w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z Unii Europejskiej wprowadzony przez Rosję na początku bieżącego roku. Kraj ten zakupił blisko o 60% mniej tego gatunku mięsa niż przed rokiem.
 
W podobnym stopniu obniżył się wywóz do Ukrainy i na Białoruś. Natomiast największymi odbiorcami wieprzowiny z Unii Europejskiej w ciągu dwóch pierwszych miesięcy bieżącego roku okazały się kraje azjatyckie – głównie Chiny, Hongkong, Japonia i Korea Południowa.
 
Największe ilości wieprzowiny trafiły na rynki krajów trzecich tradycyjnie z: Niemiec, Danii, Hiszpanii, Polski, Holandii i Francji. Wśród największych eksporterów odnotowano spadki wywozu, przy czym w największym stopniu w: Niemczech – o 22%, Polsce – o 19% i Hiszpanii – o 14%. Wywóz wzrósł natomiast z Holandii (+10%) i Włochy (+17%).
 
W analizowanym okresie spadł także import wieprzowiny z krajów trzecich na rynek unijny – o około 6 ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, tj. o 4% mniej niż przed rokiem. Jak podała FAMMU/FAPA, na podstawie danych KE, w strukturze towarowej przetworów dominowały podroby i tłuszcze, które stanowiły 71% przywozu. Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono z Szwajcarii, niemniej import z tego kraju obniżył się o 4% w relacji rocznej. Wzrosły natomiast zakupy do Serbii – o 71% i Norwegii – o 28%).
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!