| Autor: redakcja1

Niższy eksport wieprzowiny z UE (I-IX 2014 rok)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do września 2014 roku UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 2,1 mln ton żywca w wadze produktu, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, a więc o 7,2% mniej niż w tym samym czasie 2013 roku – podaje FAMMU/FAPA.

Niższy eksport wieprzowiny z UE (I-IX 2014 rok)

Eksport wieprzowiny z UE

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze w ilości 951 tys. ton oraz mrożona wieprzowina - 907 tys. ton, których wysłano odpowiednio o 7% i 31% mniej niż przed rokiem. Największą zniżkę wysyłki, bo prawie o jedną trzecią do 67 tys. ton odnotowało świeże mięso.
 
Spadek eksportu mięsa i przetworów w analizowanym okresie tego roku to przede wszystkim wynik embargo na import wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia tego oku ze względu na afrykański pomór świń (ASF). Znacznie zmalały także zakupy dokonane przez Ukrainę i Białoruś.
 
Głównymi importerami wieprzowiny z UE w omawianym czasie tego roku były kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Największy kontyngent produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska.
 
Z grona czołowych eksporterów, większość krajów zanotowała zniżki wysyłki, najsilniejsze spadki dotyczyły Polski, Belgii, Niemiec i Francji. Wzrosła z kolei sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Holandia, Węgry i Wielka Brytania.
 
W omawianym okresie br. zwiększyły się o 44% wysyłki żywej trzody chlewnej z UE do ok. 30 tys. ton, przede wszystkim za sprawą ponad trzykrotnie większym dostawom z Chorwacji - 13 tys. ton do krajów ościennych.

Import wieprzowiny do UE

W obrębie pierwszych dziewięciu miesięcy tego roku państwa UE zakupiły w wadze produktu w krajach trzecich 26 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych o 1,3% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby oraz tłuszcze i miały 63% udział.
 
Największym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju zwiększył się 1% w ujęciu rocznym do 13 tys. ton, a o jedną trzecią wyższe były zakupy serbskiego tłuszczu wieprzowego i wyniosły 2,7 tys. ton oraz prawie o połowę norweskiego mięsa i przetworów do 2,2 tys. ton.



Tagi:
źródło: