| Autor: redakcja11

Spadek o 6% eksportu mięsa wieprzowego z Danii

W pierwszym kwartale br. duński eksport mięsa wieprzowego obniżył się o 6% w skali roku do ok. 273 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

Spadek o 6% eksportu mięsa wieprzowego z Danii

Z uwagi na 3% spadek cen, wartość wywozu była o 9% niższa i wyniosła 528 mln EUR. Głównymi odbiorcami duńskiej wieprzowiny były kraje unijne, jednak wielkość dostaw zmalała o 14% do ok. 186 tys. ton, w największym stopniu do Włoch, Niemiec i Polski. Zwiększyły się tylko w małym stopniu wysyłki do Wielkiej Brytanii. Sprzedaż poza UE wzrosła o 15% do ok. 87 tys. ton, przede wszystkim za sprawą Chin, gdzie dostawy zwiększyły się ponad dwukrotnie. Więcej duńskiej wieprzowiny zakupiła również Japonia, natomiast Australia i USA - mniej.

 

W ciągu pierwszych trzech miesięcy br. zmniejszył się również eksport żywej trzody chlewnej z Danii – o 2% do ok. 3,1 mln szt. Dostawy do Polski były stabilne, zmniejszyły się natomiast znacznie zakupy ze strony Niemiec. Wprowadzenie w kwietniu 2015 r. unijnych przepisów z zakresu oznaczania kraju pochodzenia (COOL) miało wpływ na handel żywcem. 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!