| Autor: redakcja1

Sytuacja na unijnym rynku trzody chlewnej

Według serwisu ThePigsite.com na istotnych rynkach zajmujących się produkcją trzody chlewnej w UE stosunki popytowo-podażowe pozostają raczej niekorzystne dla producentów żywca.

Sytuacja na unijnym rynku trzody chlewnej

Rynek trzody chlewnej w UE

W wyniku wysokich temperatur zaobserwowanych w lecie, proces tuczenia części zwierząt się wydłużył, z kolei odnotowywane na jesieni br. mniejsze temperatury przyśpieszyły proces przybierania zwierząt na wadze. W wyniku czego więcej surowca trafia aktualnie na rynek, co przy stabilnym popycie, wywarło presję na spadki cen.

Zdaniem ThePigsite.com na rynku unijnym, przede wszystkim w Hiszpanii, obserwujemy w br. znacznie większy kontyngent produkcji wieprzowiny niż rok wcześniej. Jak wynika ze wstępnych prognoz w tym kraju w 2015 r. zostanie wytworzonych o 8,2 proc. więcej tego mięsa niż przed rokiem.

Taka zwyżka wpisuje się także w zmiany obserwowane w całej UE, gdzie w czerwcu 2015 r. pogłowie trzody wzrosło w skali roku o 2 proc. Jednakże pogłowie loch w krajach członkowskich w tym samym czasie zmalało o 0,6 proc.

Na tym tle wyróżnia się Hiszpania, gdzie liczebność loch była w czerwcu br. o 2,3 proc. wyższa niż przed rokiem. Będzie miało to znaczny wpływ na pogłowie tuczników, które w ocenie ekspertów BGŻ BNP Paribas w 2016 r. powinno wzrosnąć w tym kraju o 6,2 proc. względem 2,7 proc. dla całej UE. 
 



Tagi:
źródło: