Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w obrębie pierwszych jedenastu miesięcy 2016 r. UE...

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w obrębie pierwszych jedenastu miesięcy 2016 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich prawie 3,7 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu – o jedną czwartą więcej niż w tym samym okresie 2015 r.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Eksport wieprzowiny


W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone - 51% oraz podroby i słonina - 42%, których wysłano poza UE odpowiednio o 42% i 19% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa o 24%, kiełbas i przetworów o 9% oraz żywca o 57%. Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona kluczowych eksporterów wszystkie kraje zanotowały zwiększenie się wywozu, a największą dynamikę miały Hiszpania, Wielka Brytania, Polska i Niemcy.
 
Dynamika zwyżki unijnego wywozu zmniejszała się stopniowo od sierpnia do października 2016 r. z uwagi na spadek popytu ze strony Chin i Japonii oraz rosnące dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii na tamtejsze rynki. W listopadzie jednak wywóz z UE ponownie znacznie się zwiększył o 15% w skali roku. Dzięki wzrostowi cen jednostkowych, wartość eksportu mięsa wieprzowego była wyższa w listopadzie o 33% do 518 mln EUR, a zyski ze sprzedaży podrobów były o 30% większe i sięgnęły 184 mln EUR.
 
Jak wskazuje FAMMU/FAPA, największymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do listopada 2016 r. były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. Wszystkie zanotowały znaczne zwyżki zakupów. Chiny nabyły rekordową ilość, o 68% więcej unijnych produktów wieprzowych niż w porównywalnym okresie 2015 r., w tym prawie dwukrotnie więcej mrożonego mięsa i o połowę więcej tłuszczy i podrobów. Znaczny wzrost wysyłki do Chin był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa.
 
W listopadzie wywóz wieprzowiny z UE do Chin wzrósł o 14% w skali roku, jednak dynamika zwyżki była już mniejsza niż w drugim kwartale 2016 r., co odzwierciedla zwiększającą się konkurencję na tamtejszym rynku ze strony dostawców amerykańskich, kanadyjskich i brazylijskich oraz osłabienie popytu. Dostawy do Korei Płd. wzrosły natomiast aż o 40%.
 
Eksport podrobów wieprzowych z UE był w listopadzie 2016 r. o 12% wyższy niż rok wcześniej i wyniósł 132 tys. ton. Największymi odbiorcami tych produktów były tradycyjnie Chiny i Hongkong, z 80% udziałem w całkowitym wywozie tych produktów. Wywóz na rynek chiński wzrósł o jedną czwartą, a do Hongkongu zmalał o 5%.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Produkcja i handel drobiem
  • Produkcja i handel drobiem

    Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, w lutym 2018 r. wyprodukowały 194 tys. t mięsa drobiowego, a więc to mniej o 10% niż przed miesiącem i o 1% niż...
  • Powrót gęsiny na polskie stoły
  • Powrót gęsiny na polskie stoły

    Ogólnopolską kampanię promującą gęsinę pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" na rynku polskim wszczął region kujawsko-pomorski, któremu firmują Instytut Zootechniki w...
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe

    W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7...
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl