Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Wzrost cen unijnej wieprzowiny do 165,65 EUR/kg

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE ukształtowała się we wrześniu...

Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE ukształtowała się we wrześniu na poziomie 165,65 EUR za 100 kg, i tym samym była większa o 1,3% niż w sierpniu br., a także aż o 13,0% w porównaniu do średniej ceny z września 2015 r.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Cena wieprzowiny

W omawianym czasie ceny reprezentatywne wieprzowiny (m/m) zwiększyły się w 19 krajach Unii, spadły zaś w 6 państwach Wspólnoty (ceny na Malcie, Cyprze oraz w Portugalii nie zmieniły się). Warto zauważyć, że średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii była we wrześniu 2016 r. niewiele niższa (o niecały 1%) od średniej ceny z ostatnich pięciu lat dla tego miesiąca (167,21 EUR za 100 kg).

We wrześniu 2016 r. największą miesięczną dynamikę wzrostu cen wśród krajów UE zanotowano w Irlandii (+4,3%), Wielkiej Brytanii (+4,0%), Danii (+2,6%), we Francji (+2,3%), w Holandii (+2,1%), Niemczech (+1,8%), na Łotwie (+1,6%), Litwie (+1,6%), w Austrii (+1,6%), Luksemburgu (+1,5%), Estonii (+1,5%), Chorwacji (+1,4%), na Węgrzech (+1,2%), w Słowenii (+1,1%), Belgii (+1,0%), na Słowacji (+1,0%), w Polsce (+0,9%) oraz w Czechach (+0,9%).

 

FAMMU/FAPA informuje, że największe miesięczne tempo spadku cen odnotowano natomiast we Włoszech (-2,1%), w Szwecji (-0,6%), Hiszpanii (-0,5%), Bułgarii (-0,5%) oraz w Finlandii (-0,2%).

W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny we wrześniu 2016 r. kształtowała się na poziomie 164,76 EUR za 100 kg, tj. była o 13,3% wyższa niż przed rokiem. Była ona  równocześnie tylko 0,5% niższa od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty. Cena wieprzowiny notowana w naszym kraju we wrześniu 2016 r. przewyższała o 9,2% średnią cenę reprezentatywną tego gatunku mięsa w Danii, natomiast w stosunku do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 4,6% niższa. 

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Produkcja i handel drobiem
  • Produkcja i handel drobiem

    Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, w lutym 2018 r. wyprodukowały 194 tys. t mięsa drobiowego, a więc to mniej o 10% niż przed miesiącem i o 1% niż...
  • Powrót gęsiny na polskie stoły
  • Powrót gęsiny na polskie stoły

    Ogólnopolską kampanię promującą gęsinę pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" na rynku polskim wszczął region kujawsko-pomorski, któremu firmują Instytut Zootechniki w...
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe

    W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7...
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl