| Autor: redakcja1

Wzrost eksportu trzody chlewnej

W 2017 r., w warunkach rosnącej produkcji i podaży wieprzowiny na rynkach globalnych i na rynku europejskim, eksport krajowego żywca, mięsa, podrobów, tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniósł 836,6 tys. ton w wadze produktu i był o 8,8% wyższy niż przed rokiem.

Wzrost eksportu trzody chlewnej
Wpływy z eksportu zwiększyły się o 17,7% do 1737,1 mln EUR. W towarowej strukturze eksportu produktów wieprzowych dominowało mięso wieprzowe, za które otrzymano 917,5 mln EUR. Najwięcej mięsa wieprzowego dostarczono do krajów UE - 69,5%, a wśród nich dominowały Niemcy i Włochy.
 
Import żywca, mięsa, podrobów, tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniósł 907 tys. ton w wadze produktu i był o 3,1% większy niż w 2016 r. Wartość importu, przy wzroście cen, wyniosła 1913,1 mln EUR i była w skali roku wyższa o 14,9%.
 
Według GUS, największy udział ilościowy w zakupie wieprzowiny miało mięso wieprzowe - 74%, a jego przywóz wyniósł 649,4 tys. ton i był o 3,1% większy niż przed rokiem. Zaopatrzenie w mięso wieprzowe pochodziło przede wszystkim z państw UE - 99%, przy czym najwięcej sprowadzono z Belgii i Niemiec.
 
Deficyt w obrotach handlu zagranicznego wieprzowiną był w 2017 r. mniejszy o 36,4% niż przed rokiem i wynosił 71 tys. ton w wadze produktu. Ujemne saldo obrotów zmalało również o 6,7% i wyniosło 176 mln EUR.
 
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!