Warunki pogodowe w pierwszych miesiącach okresu wegetacji nie sprzyjały uprawom warzyw gruntowych.
Siewy warzyw prowadzono głównie w trzeciej dekadzie marca i na początku kwietnia. Utrzymujący się w kwietniu oraz w pierwszej połowie maja deficyt opadów deszczu powodował spowolnienie wschodów warzyw i osłabiał rozwój roślin. Chłodne dni z towarzyszącymi przymrozkami w kwietniu i maju doprowadziły do powstania lokalnych strat w uprawach warzyw, ograniczając jednocześnie efektywność zabiegów agrotechnicznych. Opady deszczu w drugiej połowie maja, czerwcu i lipcu poprawiły bilans wodny gleby i wpłynęły na przyrost plonów, szczególnie warzyw korzeniowych. Obserwowano przy tym jednak wzrost presji ze strony chorób grzybowych i bakteryjnych, m. in. na plantacjach ogórków.
Warunki pogodowe w sierpniu i w pierwszej połowie września na przeważającym obszarze kraju były sprzyjające dla dojrzewających w tym okresie warzyw i sprzyjały prowadzonym zbiorom. W rejonach kraju ze sporym niedoborem opadów, plon warzyw, tj. cebulowych i korzeniowych był mniejszy, a okres wegetacji z powodu przesuszenia gleby uległ skróceniu.
Całkowita produkcja warzyw gruntowych, czyli wczesnych i późnych została oceniona na ok. 4,1 mln t, a więc więcej o ok. 6% niż w roku ubiegłym. Ocenia się, że tegoroczne zbiory kapusty wyniosą ok. 606 tys. t., przy czym decydujący wpływ na ostateczną wielkość będzie miało plonowanie odmian późnych. Produkcję kalafiorów oceniono na 120 tys. t., natomiast zbiory cebuli wyniosą ok. 630 tys. t.
Produkcję marchwi oszacowano na 599 tys. t., pietruszki korzeniowej na ok. 165 tys. t, a zbiory buraków ćwikłowych na ok. 257 tys. t. Ze względu na wzrost powierzchni uprawy, produkcja pomidorów w gruncie wyniesie ok. 228 tys. t. Zbiory ogórków w bieżącym roku ocenia się na ok. 105 tys. t, selerów korzeniowych na ok. 113 tys. t, a zbiory kukurydzy cukrowej wyniosą 194 tys. t. Całkowita produkcja dyni, kabaczka i cukinii jest oceniana na 455 tys. t, natomiast zbiory pozostałych gatunków warzyw wyniosą ok. 519 tys. t. Ostateczna wysokość zbiorów zależeć będzie jednak od przebiegu warunków pogodowych w ostatniej fazie cyklu wegetacyjnego i w okresie zbiorów.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
pixabay.com