| Autor: redakcja11

Obawy dotyczące zbiorów warzyw w Europie do przetwórstwa

W związku z niekorzystnymi warunkami upraw na początku sezonu, występują obawy o poziom tegorocznych zbiorów warzyw do przetwórstwa, szczególnie dotyczy warzyw zbieranych wiosną oraz latem – zauważa bank BGŻ BNP Paribas.

Obawy dotyczące zbiorów warzyw w Europie do przetwórstwa

Według komunikatu PROFEL (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw), z połowy czerwca br., uprawy warzyw w Europie Zachodniej zostały dotknięte obfitymi opadami deszczu i powodziami. Głównie regionów upraw we Francji, Niemczech, Holandii oraz Belgii.

 

PROFEL podaje, że straty w Belgii są nieodwracalne i mogą dotyczyć nawet jednej trzeciej produkcji szpinaku na zbiór wiosenny i kalafiorów letnich. Z kolei we Francji odnotowano starty w uprawach szpinaku, zielonego groszku czy też fasolki, a w Niemczech warzyw liściastych w tym także szpinaku.

 

Stowarzyszenie ocenia, że niekorzystne warunki atmosferyczne będą negatywnie wpływać na poziom tegorocznych zbiorów warzyw do przetwórstwa w Europie, natomiast zastrzega, że jest jeszcze za wcześnie, aby oszacować ostateczny poziom strat w uprawach i tym samym jego wpływ na zbiory.  



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!