Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Bezpieczna drabina zatrzaskowa Spinder
2020-05-28 -
DEUTZ - szyba przednia dolna
2011-12-13 -
Opryskiwacz CONDOR AGRIFAC
2013-04-25 -
Sznurek lepny na muchy 500m (zestaw)
2013-05-20 -
Koparka 170 seria 200
2012-01-05 -
Agregat podorywkowy Orlik- Staltech
2016-05-13
Polskie ogórki cieszą się sporym zainteresowaniem
Afera związana z zatrutymi ogórkami przyczyniła się wzrostu zainteresowania tymi warzywami z Polski.

Odkąd media ogłosiły epidemię zatruć pokarmowych w Niemczech, a następnie podejrzenia spadły na ogórki pochodzące z Hiszpanii, konsumenci zrezygnowali z zakupów warzyw importowanych z tych krajów. Dzięki powstałemu zamieszaniu sprzedaż polskich warzyw, a szczególnie ogórków - rośnie.
Co
ciekawe statystyki ukazują, że konsumpcja warzyw w Polsce wynosi
około 7 kilogramów na osobę w ciągu roku.
Krajowe plony zapewniły nam swoiste bezpieczeństwo. Dzięki pewności dotyczącej pochodzenia warzyw z polskich upraw, sprzedawanych w sklepach, konsumenci nie zniechęcili się i kupują tyle samo co przed aferą. W ten sposób sprzedaż w największych sieciach utrzymuje się na stabilnym poziomie.
Dodatkowe
zainteresowanie naszymi warzywami wywołała panika związana z
zakażeniami bakterią EHEC. Aktualna obawa konsumentów wobec
niemieckich i hiszpańskich warzyw może skierować zapotrzebowanie w
naszą stronę, co przysłuży się polskiej produkcji.
Według ekspertów z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, plantacje ogórków gruntowych przynoszą w naszym kraju 260-290 tysięcy ton tych warzyw rocznie. Podobny wynik osiągają ogórki z osłon i ze szklarni sięgając 215-225 tysięcy ton.
