Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Skrzynia metalowa do kapusty
2012-11-28 -
Kombajn do marchwi GK II S DEWULF
2020-10-05 -
Zgrabiarka SIP STAR 600|20 T
2020-07-23 -
Automaty paszowe rurowe
2013-10-30 -
Rama do kolca wraz z kolcem
2015-07-02 -
AGREGAT UPRAWOWY ARES
2014-11-07
Polskie ogórki cieszą się sporym zainteresowaniem
Afera związana z zatrutymi ogórkami przyczyniła się wzrostu zainteresowania tymi warzywami z Polski.

Odkąd media ogłosiły epidemię zatruć pokarmowych w Niemczech, a następnie podejrzenia spadły na ogórki pochodzące z Hiszpanii, konsumenci zrezygnowali z zakupów warzyw importowanych z tych krajów. Dzięki powstałemu zamieszaniu sprzedaż polskich warzyw, a szczególnie ogórków - rośnie.
Co
ciekawe statystyki ukazują, że konsumpcja warzyw w Polsce wynosi
około 7 kilogramów na osobę w ciągu roku.
Krajowe plony zapewniły nam swoiste bezpieczeństwo. Dzięki pewności dotyczącej pochodzenia warzyw z polskich upraw, sprzedawanych w sklepach, konsumenci nie zniechęcili się i kupują tyle samo co przed aferą. W ten sposób sprzedaż w największych sieciach utrzymuje się na stabilnym poziomie.
Dodatkowe
zainteresowanie naszymi warzywami wywołała panika związana z
zakażeniami bakterią EHEC. Aktualna obawa konsumentów wobec
niemieckich i hiszpańskich warzyw może skierować zapotrzebowanie w
naszą stronę, co przysłuży się polskiej produkcji.
Według ekspertów z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, plantacje ogórków gruntowych przynoszą w naszym kraju 260-290 tysięcy ton tych warzyw rocznie. Podobny wynik osiągają ogórki z osłon i ze szklarni sięgając 215-225 tysięcy ton.
