| Autor: redakcja1

Produkcja i handel polskimi warzywami (luty 2014)

W lutym 2014r., w odniesieniu do analogicznego okresu w 2013 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wyprodukowano o 16% mniej marynat, a więcej konserw warzywnych - o 3%, warzyw mrożonych - o 7% i soków pomidorowych - o 5% - poinformowali Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Produkcja i handel polskimi warzywami (luty 2014)
W omawianym okresie eksport warzyw świeżych wyniósł 40,2 tys. t, a jego wartość 17,3 mln EUR. W porównaniu z lutym minionego roku wolumen sprzedanych warzyw świeżych zmniejszył się o 7%, a jego wartość wzrosła o 10 %. Do spadku wysyłki przyczyniła się mniejsza niż rok temu sprzedaż: cebuli o 5%, ogórków o 22%, pomidorów o 35% i kalafiorów o 5%.
 
Z danych zebranych przez Kracińskiego i Smoleńskiego wynika, że w tym czasie wysłano 56,5 tys. t przetworów warzywnych wartych 42,9 mln EUR. Wobec lutego 2013r. kontyngent eksportu przetworów warzywnych zmalał o 6%, a jego wartość zwiększyła się o 7%. O 21% mniej niż w lutym 2014r. sprzedano suszy warzywnych, a mrożonek o 7%.
 
W lutym 2014r. zaimportowano 51,8 tys. t warzyw świeżych o wartości 46,7 mln EUR. W ujęciu rocznym zakup warzyw świeżych wzrósł o 9%, a jego wartość o 1%. Większy import spowodowany był wzrostem przywozu cebuli o 109%. Przywóz przetworów warzywnych wyniósł 18,1 tys. t, a jego wartość 17,8 mln EUR. W tym okresie odnotowano 6% zwyżkę w kontekście ilości importu przetworów warzyw przy większej o 3% wartości. Więcej sprowadzono mrożonek, bo o 14% i suszy - o 93%.
 
W Rynku Rolnym podano także, że saldo handlu zagranicznego świeżymi warzywami w lutym było ujemne i wyniosło 29,4 mln EUR. Natomiast przetworami warzywnymi było dodatnie, osiągając tym samym 25,1 mln EUR. W odniesieniu do lutego minionego roku bilans w handlu świeżymi warzywami był podobny i wyniósł minus 30,4 mln EUR, a w handlu przetworami warzywnymi był większy o 2,3 mln EUR osiągając tym samym poziom 25 mln EUR.


Tagi:
źródło: