| Autor: redakcja6

Produkcja mrożonych warzyw i marynat w Polsce w 2013 roku

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w 2013 roku utrzymywała się wzrostowa tendencja produkcji mrożonych warzyw i marynat w Polsce w 2013 roku w Polsce – poinformował Bank BGŻ.

Produkcja mrożonych warzyw i marynat w Polsce w 2013 roku
W ubiegłym roku w zakładach zatrudniających powyżej 50 osób, produkcja mrożonych warzyw osiągnęła rekordowy poziom 570 tys. ton i była o 1,3% wyższa w stosunku do 2012 roku. Choć wzrost ten nie jest znaczny, to należy zwrócić uwagę na fakt, że działo się to w warunkach mniejszej dostępności warzyw na rynku polskim. Bowiem z grudniowych danych GUS wynika, że w ubiegłym roku zbiory warzyw gruntowych w Polsce były o 4,3% niższe niż rok wcześniej.
 
Pomimo spadkowej tendencji produkcji mrożonek w trzecim kwartale oraz w październiku ubiegłego roku, wyniki z całego 2013 roku wskazują na wzrost ich produkcji dzięki wysokiej dynamice wzrostu w listopadzie oraz grudniu. Łącznie w tych dwóch miesiącach wyprodukowano blisko 115 tys. ton mrożonych warzyw, czyli o 21% więcej niż przed rokiem, przy czym w listopadzie o 18% więcej (67,2 tys. ton), natomiast w grudniu o 26% więcej (47,4 tys. ton).
 
Według analityków Banku BGŻ, wysoki poziom produkcji przy jednoczesnym wzroście cen mrożonych warzyw na rynku, spowodowany wysokim zapotrzebowaniem za granicą, może być czynnikiem sprzyjającym w bieżącym sezonie zwiększeniu przychodów przedsiębiorstw zajmującym się ich produkcją.
 
Jak podają eksperci, w styczniu 2014 roku ceny mrożonych warzyw były od kilku do kilkudziesięciu procent wyższe niż w analogicznym miesiącu roku poprzedniego. Przykładem może być cena mrożonej cebuli z Polski, która w pierwszej połowie stycznia wzrosła o 30% w relacji rocznej i średnio wyniosła 0,47 euro/dt. Natomiast w przypadku mrożonych kalafiorów obserwowano 23-procentowy wzrost do poziomu 0,65 euro/kg, a mrożony groszek – o 7% do 0,80 euro/kg.
 
Z prognoz wynika, że wraz ze wzrostem cen, zwiększyć się może w sezonie 2013/2014 wartość polskiego eksportu mrożonych warzyw. Zwiększenie dynamiki sprzedaży obserwowano już od początku bieżącego sezonu. Według Eurostatu, od lipca do października 2013 roku wartość wyeksportowanych warzyw z Polski z wyjątkiem mrożonych ziemniaków, pomimo spadku wolumenu eksportu o 6% r/r, ukształtowała się na poziomie 82,7 mln euro. Biorąc jednak pod uwagę zmiany w strukturze, wzrost do krajów pozaunijnych był relatywnie silniejszy i wyniósł blisko 10% w ciągu roku.
 
Zadowalające wyniki w produkcji odnotowano także w obrębie marynat warzywnych. Pomimo nieznacznego spadku (-0,3% r/r),  ich wytwórstwo wyniosło 48,5 tys, ton.


Tagi:
źródło: