Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Stan plantacji upraw warzyw gruntowych

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W bieżącym sezonie siewy warzyw do gruntu rozpoczęły się na ogół w terminie późniejszym...

W bieżącym sezonie siewy warzyw do gruntu rozpoczęły się na ogół w terminie późniejszym w porównaniu do roku poprzedniego, z uwagi na niskie temperatury i nadmierne uwilgotnienie gleby występujące w wielu rejonach.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Jedynie w południowo-zachodniej części kraju do siewów przystąpiono nieco wcześniej. Zróżnicowane w zależności od rejonu kraju warunki agrometeorologiczne wpłynęły na różny stopień zaawansowania siewów oraz wschodów warzyw gruntowych. W celu przyspieszenia wschodów znaczna część plantacji warzyw została przykryta włókniną lub niską folią.
 
Na przeważającym obszarze kraju warunki panujące w kwietniu oraz na początku maja niekorzystnie wpłynęły na wzrost warzyw - chłody panujące w tym czasie spowalniały wegetację. Od końca drugiej dekady maja warunki pod względem temperatury powietrza poprawiły się, a wegetacja została znacznie przyspieszona. W pierwszej połowie lipca w wielu rejonach pojawiło się jednak nadmierne uwilgotnienie gleby, które szczególnie niekorzystnie wpłynęło na uprawy pomidorów, ogórków oraz warzyw strączkowych.
 
Na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na ponad 4,5 mln t, tj. na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego, jednak o ostatecznej wysokości zbiorów zadecydują warunki dalszej wegetacji. Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na niespełna 1 mln t, a kalafiorów na 235 tys. t. Produkcję cebuli przewiduje się na poziomie 655 tys. t.
 
Według GUS, zbiory buraków zostały oszacowane na poziomie nieco niższym od ubiegłorocznego, tj. na 330 tys. t, natomiast produkcję marchwi oceniono na 810 tys. t. Zbiory pomidorów przewiduje się w wysokości 255 tys. t, a ogórków – 245 tys. t (nieco mniej niż w poprzednim sezonie). Produkcję pozostałych gatunków warzyw łącznie szacuje się na poziomie nieco wyższym od wysokiego ubiegłorocznego, tj. na blisko 980 tys. t.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl