Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Kosiarka spalinowa NAC S460VH BS500
2014-05-12 -
Modernizacja obór
2014-01-09 -
Prasa belująca Z589/2 – zmiennokomorowa
2016-01-08 -
Zaczepy do ciągników, obodowa Scharmueller
2020-08-03 -
Nadwozie objętościowe SIPMA NO 3500 KOMBO
2013-06-10
W 2015 r. globalny eksport warzyw świeżych wyniósł 39 mln ton
Jak wynika ze wstępnych danych Comtrade/Eurostat, w 2015 r. globalny eksport warzyw świeżych wyniósł 39 mln ton w stosunku do 39,2 mln ton rok wcześniej - podaje FAMMU/FAPA.

Holandia, Meksyk i Hiszpania czołowymi eksporterami warzyw
Największym dostawcą w skali światowej była Holandia z wynikiem 5,37 mln ton. W dalszej kolejności w gronie czołowych dostawców znalazł się Meksyk z 5,18 mln ton oraz Hiszpania z 5,16 mln ton. W pierwszej piątce eksporterów znalazły się również Chiny z 4,94 mln ton i Stany Zjednoczone z 2,02 mln ton.
Uwzględniając podział na ugrupowania państw największym globalnym dostawcą jest UE-28 z całkowitym wynikiem ponad 13,7 mln ton.
Na pierwszym miejscu w światowym eksporcie warzyw znalazły się pomidory z 8,3 mln ton. Następne pozycje zajęły takie produkty jak: cebula z 7,6 mln ton, papryka słodka z 3,2 mln ton, ogórki z 2,9 mln ton i marchew z 2,6 mln ton.
