| Autor: redakcja1

Tegoroczne warzywa nie tylko są tańsze niż rok wcześniej, ale również jest ich więcej

Warzywa w tym roku są tańsze niż w roku poprzednim. Dużo mniej kosztują pomidory, kapusta czy fasolka szparagowa.

Tegoroczne warzywa nie tylko są tańsze niż rok wcześniej, ale również jest ich więcej

W związku ze sprzyjającymi warunkami atmosferycznymi warzyw w bieżącym roku powinno być więcej, a to oznacza niższe ceny niż w roku ubiegłym.


Oczywiście nie mały wpływ na obniżkę cen miała też epidemia, która została wywołana przez bakterię E.coli. To właśnie z tego powodu wielu konsumentów przestało spożywać ogórki, sałatę czy pomidory. Również rosyjskie embargo nałożone na unijne warzywa ma tu nie małe znaczenie.


Na szczęście z powodu wprowadzonego zakazu nie może być tutaj mowy o kryzysie na polskim rynku w sektorze warzyw, gdyż zaledwie 20-25 procent krajowej produkcji jest eksportowane. Z kolei nadmiar warzyw spowoduje obniżkę cen przez co zwiększy się popyt.


Notowania warzyw na krajowym rynku hurtowym w Broniszach tylko potwierdzają spadek cen. Przykładowo za pomidory spod osłon na początku lipca tego roku należało zapłacić 2,80 złotego za kilogram, a w analogicznym czasie roku zeszłego było to 5,70 złotego za tą samą ilość. Kilogram ogórków kosztuje 1,50 złotego wobec 2 złotych w 2010 roku, kalafior – 2,90 złotego za sztukę w stosunku do 4 złotych w roku poprzednim, młoda kapusta – 1,70 złotego za sztukę, czyli o 1,90 złotego mniej niż w ubiegłym roku.


Niemniej jednak młoda cebula jest droższa o ponad połowę i obecnie kosztuje 3,30 złotego za kilogram.


Jak wykazują dane, produkcja warzyw w tym roku ma być większa o 8-9 procent wobec roku poprzedniego.



Tagi:
źródło: