| Autor: redakcja1

Rynek cebuli w UE

Unijny rynek cebuli jest niezwykle zmienny pod kątem wolumenu zbiorów, a najnowsze dane za okres lat 2010-2014 pokazują czasy lepsze i gorsze – podaje FAMMU/FAPA.

Rynek cebuli w UE

Zbiory cebuli w UE

W roku 2011 unijne zbiory kształtowały się w granicy 6 mln ton, w roku 2013 było to już nieco ponad 5 mln ton, a dane za rok 2014 mówią o zwyżce do niecałych 6 mln ton cebuli.

Czołowym unijnym producentem tego warzywa jest naturalnie Hiszpania z zeszłorocznym wynikiem ponad 1,3 mln ton w stosunku do 1,3 mln ton w roku 2013 oraz 1,2 mln ton w roku 2012 i 1,1 mln ton w roku 2011.

Na drugim miejscu plasuje się Holandia gdzie zbiory za 2014 rok oceniono na poziomie 1,05 mln ton czyli niemal tyle samo co w roku 2012. Dla porównania produkcja cebuli w tym kraju w roku 2010 wyniosła 835 tys. ton, w roku 2011 – 870 tys. ton i w roku 2013 nieco poniżej 880 tys. ton.

Trzecie miejsce zajęła Polska, gdzie w roku 2014 wyniosła ona 636 tys. ton w odniesieniu do 551 tys. ton w roku 2013 i odpowiednio 609 tys. ton i 677 tys. ton w roku 2012 i 2011.

 

Poza tym, sporym producentem w UE jest Wielka Brytania z ubiegłoroczną produkcją wynoszącą 476 tys. ton oraz 378 tys. ton w roku 2013 i 393 tys. ton w roku 2012. Od kilku lat za to we Francji notowany jest spadkowy trend w produkcji, przy czym w roku 2014 wyniosła ona 312 tys. ton, w roku 2013 319 tys. ton podczas gdy jeszcze w roku 2011 było to ponad 409 tys. ton.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!