Systematyczny wzrost cen warzyw z ubiegłorocznej produkcji

W ciągu ostatnich tygodni wzrosły ceny m.in. kapusty, marchwi, pietruszki i ziemniaków. Przy temperaturze poniżej -10oC sprzedaż na wolnym powietrzu była, siłą rzeczy, ograniczona. Teraz przy dodatnich temperaturach liczba sprzedawców zwiększyła się. Daje się zauważyć, jak zwykle o tej porze roku, systematyczny wzrost cen warzyw z ubiegłorocznej produkcji.

Systematyczny wzrost cen warzyw z ubiegłorocznej produkcji

Ceny warzyw

Najbardziej zdrożała kapusta. Aktualnie cena kilograma na Rynku Hurtowym Bronisze waha się od 1,30 do 1,80 zł, co oznacza dwukrotny wzrost ceny, w porównaniu ze styczniem 2015 r. Większość warzyw jest droższa, w porównaniu z ceną ze stycznia 2015 roku. Jest to wynikiem ubiegłorocznej suszy, która wpłynęła na mniejsze plony warzyw gruntowych.

Cebula w ofercie hurtowej Rynku w Broniszach sprzedawana jest w cenie od 1,00 zł do 1,16 zł za kilogram (opakowania 15 kg). Marchew z krajowej produkcji jest w cenie hurtowej od 1,30 do 1,65 zł za kilogram. Jest także marchew z importu (Francja i kraje Beneluxu),  w cenach takich jak krajowe.  Pietruszka, której się nie importuje, jest w cenie 5 zł za kilogram.


Krajowe ziemniaki w cenie od 90 groszy do 1,30 zł za kilogram (worki 15 kg). Porównując z ubiegłym rokiem cena jest dwukrotnie wyższa. Warto jednak przypomnieć, że w 2015 r. zebraliśmy 18% mniej ziemniaków niż rok wcześniej.

Spadają natomiast ceny krajowych warzyw szklarniowych. Polskie pomidory malinowe są w cenie od 50 zł do 100 zł za karton 6 kg (8,30 zł – 16 zł za kilogram). W podobnej cenie są sprowadzane z Hiszpanii pomidory malinowe. Według informacji otrzymanych od importerów, specjalnie pod potrzeby polskich konsumentów, rolnicy hiszpańscy produkują pomidory malinowe. Jednak Polacy bardziej cenią sobie pomidory krajowe ze względu na ich smak. Krajowe ogórki szklarniowe są o tej porze droższe od importowanych. Cena ogórków polskich waha się od 11 do 12 zł za kilogram. Hiszpańskie są o połowę tańsze. Jednak, jak na tę porę roku, ze względu na dość wysokie temperatury i wysoką podaż, polska  produkcja spod osłon jest o 70% tańsza w porównaniu z ubiegłym rokiem.

Ceny owoców cytrusowych

Nadal trwa sezon cytrusowy. Cytryny od 2,60 do 6 zł za kilogram. Najdroższe są hiszpańskie. Pomarańcze od 2,60 do 5,50 w ofercie hurtowej (opakowania po 10 kg).  Najchętniej kupowane są pomarańcze hiszpańskie, ale są one najdroższe.



Tagi:
źródło: