Piknik Mięsny

W niedzielę 11 września kilka tysięcy gości odwiedzających na terenach targowych Krajową Wystawę Zwierząt Hodowlanych i pawilon Smaki Regionów miało okazję uczestnictwa w Pikniku Mięsnym. Celem imprezy było promowanie polskiego mięsa wieprzowego oraz jego przetworów. Piknik został zorganizowany przez Krajową Radę Izb Rolniczych, Wielkopolską Izbę Rolniczą oraz Agencję Rynku Rolnego. Środki na organizację przedsięwzięcia pochodziły z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Piknik Mięsny


Jednym z elementów promocji była degustacja potraw oraz wyrobów przygotowanych z mięsa wieprzowego. Potrawy serwowane były przez hostessy na stoisku Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Wszystkie wyroby zachwycały smakiem i różnorodnością. Zarówno obsługa stoiska, jak i hostessy informowały uczestników pikniku o walorach mięsa wieprzowego i potrzebie jego obecności w codziennej diecie.


Panie odwiedzające piknik mogły podać swój własny przepis na wieprzowinę i tym samym wziąć udział, w przygotowanym przez organizatorów konkursie kulinarnym pod nazwą "Wieprzowina na stół". Ci uczestnicy imprezy, którzy chcieli wykazać się wiedzą na temat wieprzowiny, wypełnili ankietę i wzięli udział w konkursie pod tytułem "Co wiesz o wieprzowinie". Wiedzę na ten temat można było uzupełnić zapoznając się z wyświetlaną na stoisku prezentacją multimedialną pt. "Polskie smaki czyli wszystko, co warto wiedzieć o wieprzowinie".


Szczególnie licznie odwiedzały stoisko dzieci. Dla nich zorganizowano konkurs plastyczny na narysowanie najładniejszej świnki. Najmłodszy uczestnik konkursu miał 15 miesięcy! Obok zamieszczamy rysunek zwycięzcy konkursu - Mateusza Litki ze Środy Wielkopolskiej. Laureaci wszystkich konkursów otrzymali cenne nagrody. Dodatkowo dla dzieci i młodzieży przygotowano kolorowe plany lekcji i zakładki do książek.


Wśród uczestników rozdano ponad 1,5 tys. ulotek informujących o walorach spożywczych mięsa wieprzowego.


Wielkopolska Izba Rolnicza składa szczególne podziękowania osobom i firmom, które zaopatrzyły Piknik Mięsny w wieprzowinę: Maciejowi Kozłowskiemu (Rzeźnictwo - Wędliniarstwo Maciej Kozłowski, ul. Sadowa 2, Wielichowo), Stanisławowi Paszakowi (Zakład Mięsny Stanisław Paszak, Korytków 5, 62-700 Turek), Genowefie Frątczak i Justynie Szulc (Genowefa Frątczak & Justyna Szulc S.J., ul. Wiślana 17, Jarocin), oraz Krzysztofowi Zielińskiemu (Zakład Przetwórstwa Mięsnego K. Zieliński -"Wioska", 62-067 Wioska 28). Dziękujemy też delegatowi Wielkopolskiej Izby Rolniczej z powiatu grodziskiego - Januszowi Popiołowi za pomoc w organizacji zaopatrzenia stoiska.




Tagi:
źródło: