Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Tracza polerska WG1520
2014-08-05 -
Folia do sianokiszonki SILOLECH
2015-02-25 -
Agregat uprawowo-siewny T40S-Staltech
2016-05-13 -
Ścinarka do wierzby KWE-7
2016-03-01 -
owijarka do bel okrągłych McHale 991TBER
2016-05-06 -
Wyposażenie chlewni - hodowla tuczników
2014-07-10 -
SEPARATOR S 650/ S 850 BAUER
2020-05-05
Coraz mniejsza opłacalność w produkcji żywności
Niestety w okresie od stycznia do czerwca bieżącego roku zarówno branża drobiarska jak i spirytusowa odnotowały ujemne saldo.

W tym czasie opłacalność netto sektora drobiarskiego osiągnęła ujemne saldo w wysokości 1,2 procenta, gdzie w zeszłym roku było ono dodatnie i wyniosło 1,7 procenta. Znacznie większy spadek jest w branży spirytusowej, bo z dodatniego 6,1 procenta obniżyło się na ujemnie 5,1 procenta.
Zdaniem producentów za taki stan rzeczy odpowiedzialne są podwyżki cen za podstawowe surowce jak choćby zboże, cukier, ryby czy żywiec oraz opóźnienia w wprowadzeniu zmian cenowych, które nie przekładają się od razu na zyski.
Niestety efektem braku opłacalności lub spadkiem zysków będzie prawdopodobnie bankructwo firm, które sobie z tym problemem nie poradzą. Jednakże z drugiej strony taka sytuacja pozytywnie wpłynie na konsolidacje firm, co pozwoli na wzmocnienie ich pozycji na rynku poprzez obniżenie kosztów produkcji oraz zwiększenie konkurencyjności.
