Największą powierzchnię użytków rolnych ogółem w gospodarstwach rolnych posiadających użytki rolne odnotowano w województwie mazowieckim i wielkopolskim, a najmniejszą – w województwie śląskim i lubuskim.
Powierzchnia użytków rolnych w dobrej kulturze wyniosła 14,6 mln ha i zmalała w obrębie ostatnich 3 lat o 1,2%, natomiast jej udział w strukturze powierzchni ogólnej gospodarstwa zwiększył się o 1,2 p. procentowego. Wzrost udziału możliwy był dzięki zmniejszeniu powierzchni pozostałych użytków rolnych, których powierzchnia obniżyła się o 27,8%, do poziomu 143,0 tys. ha.
W strukturze użytkowania gruntów dominowała powierzchnia zasiewów, która stanowiła 76% powierzchni użytków rolnych w dobrej kulturze i wyniosła ok. 11,1 mln ha.
Zróżnicowanie wielkości udziału powierzchni zasiewów w powierzchni użytków rolnych w dobrej kulturze w poszczególnych województwach było dość spore. W województwie małopolskim powierzchnia zasiewów stanowiła zaledwie 55,4% powierzchni użytków rolnych w dobrej kulturze, ale aż 41% stanowiły trwałe użytki zielone, natomiast w województwie opolskim pod zasiewami było 91,0% powierzchni użytków rolnych w dobrej kulturze, a trwałe użytki zielone zajmowały w sumie 8,3% powierzchni omawianych użytków rolnych.
Wyniki ZSGR wykazały, że 68,1 tys. gospodarstw rolnych z użytkami rolnymi w dobrej kulturze posiadało grunty ugorowane, wraz z obszarem upraw na przyoranie uprawianych w plonie głównym, a areał tych gruntów stanowił ok. 0,8% ogólnej powierzchni użytków rolnych utrzymywanych w dobrej kulturze rolnej.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl/DK