Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Wozy paszowe SGARIBOLDI COMBI 8200
2020-07-30 -
Sektosep®
2015-04-23 -
Pług obracalny z zabezpieczeniem zrywalnym
2020-08-11 -
Głębosz michel TYP-GRM-ZNS Agro-Lift
2020-07-17 -
JOHN DEERE szyba drzwiowa do kabin MC1 i CC2
2011-12-13
Na Podkarpaciu powstał klaster zrzeszający producentów regionalnej żywności
Powstały na Podkarpaciu klaster wytwórców zdrowej i ekologicznej żywności przyjął sobie za główny cel promocję tego rodzaju pożywienia.
Z informacji podanych przez inicjatora powstania klastra wynika, że zrzeszenie skupia w tym momencie 20 przedsiębiorców i instytucji. Należą do nich m.in.: zakłady mięsne, cukiernie i piekarnie z woj. podkarpackiego.
Głównym celem stowarzyszenia jest promocja żywności tradycyjnej, produkowanej przez przedstawicieli klastra. W związku z tym, planowana jest akcja informacyjna oraz dystrybucja produktów z logiem klastra.
Ważnym elementem funkcjonowania klastra będzie również poszukiwanie odpowiednich programów unijnych, umożliwiających pozyskiwanie funduszy m.in. na zakup maszyn i urządzeń oraz rozbudowę firmy.
Przypomnijmy, że jednym z najsłynniejszych na świecie klastrów jest Dolina Krzemowa w USA.