| Autor: redakcja6

Na Podkarpaciu powstał klaster zrzeszający producentów regionalnej żywności

Powstały na Podkarpaciu klaster wytwórców zdrowej i ekologicznej żywności przyjął sobie za główny cel promocję tego rodzaju pożywienia.

Na Podkarpaciu powstał klaster zrzeszający producentów regionalnej żywności

Z informacji podanych przez inicjatora powstania klastra wynika, że zrzeszenie skupia w tym momencie 20 przedsiębiorców i instytucji. Należą do nich m.in.: zakłady mięsne, cukiernie i piekarnie z woj. podkarpackiego.

Głównym celem stowarzyszenia jest promocja żywności tradycyjnej, produkowanej przez przedstawicieli klastra. W związku z tym, planowana jest akcja informacyjna oraz dystrybucja produktów z logiem klastra.

Ważnym elementem funkcjonowania klastra będzie również poszukiwanie odpowiednich programów unijnych, umożliwiających pozyskiwanie funduszy m.in. na zakup maszyn i urządzeń oraz rozbudowę firmy.

Przypomnijmy, że jednym z najsłynniejszych na świecie klastrów jest Dolina Krzemowa w USA.



 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!