| Autor: kkj6

Średnio w Polsce jest wyrzucanych blisko 18 procent miesięcznych zakupów

W związku z nadchodzącymi świętami, banki żywności apelują w sprawie niemarnowania pożywienia. Wartość wyrzuconego jedzenia średnio wynosi około 45 złotych miesięcznie, co w przeliczeniu na cały kraj oscyluje w granicach 4 mln ton żywności.

Średnio w Polsce jest wyrzucanych blisko 18 procent miesięcznych zakupów

Zakup nadmiernej ilości artykułów spożywczych to najczęściej brak pomysłu na świąteczne potrawy oraz właściwe zaplanowanie okresu świątecznego. Niestety najczęściej przygotowania zaczynamy zbyt wcześnie, przez co tracimy kontrolę nad zakupami.

Poza tym nie panujemy nad ilością przyrządzonych potraw. Efektem tego jest niewątpliwie przejadanie się. Ponadto, niewłaściwe przechowywanie pożywienia sprawia, iż dania stają się nieświeże, a co za tym idzie, nie nadają się do konsumpcji i zostają wyrzucone.

No cóż, poprzez pozbycie się nieświeżego jedzenia nie tylko marnujemy pieniądze, jest jeszcze szereg innych czynników wpływających na przygotowanie potrawy jak choćby energia czy woda.

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!