Kategorie
Zobacz również tu
-
Indeks cen produktów mięsnych FAO
2025-06-17
Poznaj produkty
-
szczęka hamulcowa do zetora
2012-01-13 -
Wał Minimax Classic 6.30m Cambridge z włóką
2011-01-20 -
Ciągniki Kubota M135GX
2014-04-04 -
Widły do obornika i słomy model Z
2016-01-12 -
DEUTZ - szyba tylna dolna zielona
2011-12-13 -
Wapno granulowane
2016-06-29 -
Zbiornik do adblue Truck Tank 200
2013-12-13
Sytuację na polskim rynku cukru może uratować jedynie import?
Niestety zapasy cukru są bardzo małe, co zręcznie wykorzystują pośrednicy podnosząc ceny tego surowca. Skutecznym rozwiązaniem może okazać się import z Niemiec.

Tak wysokie ceny sprawiły, że
Komisja Europejska na prośbę unijnych producentów słodyczy oraz
napojów zaczęła korzystać z zapasów. Oszacowali oni, że
zabraknie im około 100 tysięcy ton cukru. W związku z tym Komisja
Europejska zadecydowała o dopuszczeniu do sprzedaży 500 tysięcy
tego produktu, gdyż właśnie na taką wielkość wolumenu zostały
oszacowane zapasy ponad limit.
Ten nadmiar posiadają przede wszystkim cukrownie z Niemiec, Francji, ale niestety nie z Polski. Nic w tym dziwnego, skoro polskie firmy nadwyżkę wyeksportowały za granicę.
Co ciekawe, otóż średnia unijna cena cukru w grudniu zeszłego roku wynosiła 486 euro za tonę, co w przeliczeniu daje nam około 1,94 złotego za kilogram. Z kolei w tym samym czasie w Polsce po cenie hurtowej należało zapłacić 2,44 złotego za kilogram, a cena detaliczna wynosiła 2,88 złotego za kilogram.
