Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Tradycje Wielkanocne

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Wielkanoc znana również jako Święto Paschy to najważniejsza i najstarsza uroczystość...

Wielkanoc znana również jako Święto Paschy to najważniejsza i najstarsza uroczystość chrześcijańska, obchodzona na pamiątkę śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa już od II w., a w Polsce od X w. - podaje Grzegorz Wysocki z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Tradycyje Wielkanocne

Wielkanoc poprzedzona jest Wielkim Postem trwającym 40 dni, tj. od Popielca do Wielkiej Soboty. Zawdzięcza on swoją nazwę praktykom pokutnym, które obok modlitwy i spowiedzi, miały dla wiernych spore znaczenie. Były to często posty bardzo surowe, w czasie których nie konsumowano żadnych pokarmów mięsnych i tłuszczów zwierzęcych, w tym nawet często mleka. Przed postem spieszono się z młócką, bo osłabieni gospodarze słabo uderzali cepami. Gospodynie w Popielec wypalały patelnie oraz wszystkie naczynia kuchenne, by nie pozostała w nich nawet drobina tłuszczu. Od tej pory w kuchni przyrządzano jedynie żur, śledzie, kapustę i ziemniaki.
 
W Niedzielę Palmową, która obchodzony jest na pamiątkę uroczystego wjazdu Chrystusa do Jerozolimy, święci się w kościołach palmy, tj. ozdobione gałązki wierzbowe lub suche kompozycje (tzw. palmy kurpiowskie, wileńskie). Dawniej palmie wielkanocnej przypisywano ogromną moc magiczną, była dobra na wszystko, a wierzbowe pączki, zwane bagniątkami, mają moc uzdrowicielską. W związku z tym, odrywano je i połykano, co miało chronić od bólu gardła i uroku oraz wzmocnić ciało.
 
Wraz z początkiem Wielkiego Tygodnia robiono w domach gruntowne porządki, odświeżano mieszkania oraz dekorowano wnętrza. Na Wileńszczyźnie stosowano nawet gałązki zielonego igliwia, świerku i jodły, do których przyczepiano zdobione wydmuszki jaj. W innych rejonach Polski używano do tego celu różnokolorowych wycinanek i sztucznych kwiatów. Natomiast aktualnie popularne są doniczki hiacyntów, prymulek, azalii, zbóż czy rzeżuchy, a także cięte żonkile, kalie i tulipany, które w połączeniu z barankiem i pisankami są wspaniałą wielkanocną dekoracją.

Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2 3

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +5 pkt. razem głosów: 5





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl