W tygodniu kończącym się 10-go października Amerykanie wysłali na eksport tylko niespełna 0,5 mln ton kukurydzy. Jest to wynik zbliżony do tego sprzed tygodnia, ale o ponad dwa razy mniejszy w stosunku do analogicznego tygodnia w 2018 roku. Podobne proporcje utrzymują się od początku sezonu 2019/20 (zaczął się dla kukurydzy i soi 1-go września).
Od początku sezonu, czyli od 1-września, Amerykanie wysłali za granicę tylko 2,5 mln ton kukurydzy, w porównaniu do prawie 7 mln ton w tym samym okresie sezonu 2018/19. Kukurydza pochodząca z USA przegrywa konkurencję cenową z dostawcami z Ameryki Południowej i Ukrainy.
W odróżnieniu od kukurydzy, ceny amerykańskiej soi są jednymi z najniższych na globalnym rynku. Trwająca od ponad roku wojna handlowa z Chinami przeniosła chińskie zakupy nasion z USA do Ameryki Południowej, windując równocześnie ceny soi brazylijskiej i argentyńskiej. W ostatnim czasie Chiny w geście dobrej woli zwolniły z ceł odwetowych zakupy dużych partii soi amerykańskiej. Widoczne jest to w danych także z ostatniego tygodnia i przekłada się na wyższą niż rok temu sprzedaż eksportową na początku tego sezonu.
Załadunki eksportowe amerykańskiej pszenicy utrzymywały się w ostatnim tygodniu na dobrym poziomie, zbliżonym do tygodnia poprzedzającego oraz do analogicznego tygodnia przed rokiem. Początek obecnego sezonu jest dla amerykańskiej pszenicy znacząco lepszy niż rok temu.
źródło: Gospodarz.pl/e-WGT/Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl