Z powodu niskiej temperatury gleby w okresie wiosny, siewy kukurydzy były rozciągnięte w czasie i trwały od początku trzeciej dekady kwietnia do połowy maja. Wschody roślin były wydłużone i nierównomierne. Sprzyjające warunki pogodowe w czerwcu spowodowały przyśpieszenie wzrostu roślin. W następnych miesiącach warunki wzrostu i rozwoju roślin kukurydzy były regionalnie zróżnicowane. W wielu rejonach kraju wystąpiło spore przesuszenie gleby powodujące słabsze wykształcenie kolb i słabsze ich zaziarnienie, a na glebach lżejszych także podsychanie roślin. W rejonach kraju, gdzie opady były bardziej regularne, warunki wegetacji kukurydzy były korzystne. Rośliny osiągnęły właściwą masę i wysokość, a kolby były dobrze wypełnione ziarnem.
Plonowanie roślin jest zatem zróżnicowane regionalnie, a nawet lokalnie. W rejonach z dużym niedoborem opadów zbiór kukurydzy na zielonkę rozpoczęto w drugiej dekadzie sierpnia, a zbiór kukurydzy na ziarno w drugiej połowie września. Powszechnie zbiór kukurydzy na ziarno prowadzono w październiku. Dzięki sprzyjającym warunkom agrometeorologicznym w okresie zbioru, notowano niską wilgotność zbieranego ziarna kukurydzy – na poziome 25% i mniejszym, co miało wpływ na redukcję kosztów dosuszania.
Szacuje się, że obszar uprawy kukurydzy na ziarno zwiększył się w porównaniu z ubiegłoroczną o 1,7% i wyniosła blisko 1,3 mln ha. Prognozuje się, że plony kukurydzy na ziarno wyniosą 73,6 dt/ha i będą wyższe od ubiegłorocznych o 1%. Zbiory kukurydzy na ziarno oszacowano na ok. 9,4 mln t, a więc więcej o 2,7% od ubiegłorocznych.
Z kolei powierzchnia kukurydzy uprawianej na zielonkę jest wyższa od ubiegłorocznej o 5,8% i wynosi ponad 0,6 mln ha. Ocenia się, że plony kukurydzy na zielonkę w tym roku wyniosą 464 dt/ha i będą niższe o 0,4% od ubiegłorocznych. Zbiory kukurydzy na zielonkę ocenia się na ok. 30 mln t, tj. o 5,3% więcej od uzyskanych w 2023 r.