| Autor: karolina1989

Holandia: Odkryto bakterię EHEC na krajowych warzywach

Po monotonnym poszukiwaniu źródła zakażeń EHEC przyszedł czas na kolejny punkt zwrotny. Obecnie gdy naukowcy powoli zaczęli tracić nadzieję na odnalezienie ogniska bakterii E. coli odkryto kolejny szlak.

Holandia: Odkryto bakterię EHEC na krajowych warzywach


Uczeni nie kryją dziwienia i nadziei, że może w końcu uda się zdemaskować winowajcę. Jak się okazuje ostatnimi czasy w Niemczech odkryto szczep bakterii EHEC na holenderskich warzywach. Co więcej poddano analizom także buraczane kiełki z tego kraju i na nich także znaleziono groźną bakterię.

Reakcja holenderskiej władzy była natychmiastowa. Na chwilę po dotarciu do nich najnowszych informacji zakazano sprzedaży kiełków buraków cukrowych jednego z producentów. Mimo to nieznana jest nazwa gospodarstwa, z którego owe kiełki pochodzą.

Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywność z Holandii wyraźnie podkreśla fakt, że odkryte na ich warzywach bakterie nie są tym samym szczepem, który jest odpowiedzialny za chorobę 2 900 i śmierć 30 osób.

Źródło pochodzenia epidemii nadal pozostaje wielką zagadka. Pojawiają się różne opinie na ten temat jednakże nadal nie ma 100% pewności. Jak zakłada włoski Minister Zdrowia, źródłem epidemii w Niemczech prawdopodobnie są kiełki lucerny, soczewicy, fasoli i kozieradki. Są to jednak tylko jego przypuszczenia, których jak na razie nie mogą potwierdzić żadne badania.

Tymczasem epidemia, która zaatakowała Europę zaczyna rozprzestrzeniać się w promieniu kilku tysięcy kilometrów. Z najnowszych danych wynika, że władze Tajlandii poinformowały o odkryciu bakterii E. coli w transporcie owoców awokado. Produkt ten pochodził z niewiadomego źródła, jednakże na pewno z naszego kontynentu. 



Tagi: