Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Nóż do korekcji racic WG0510
2014-07-15 -
Paszociągi spiralne
2013-10-30 -
Włączniki klawiszowe EL0577
2011-12-14 -
Przenośniki kubełkowe do zboża
2020-10-06 -
Wał uprawowy Kverneland Packomat
2015-01-20
2011-08-17
| Autor: redakcja1
Japonia – „Żywa potrawa” prawdziwym hitem!
Japończycy są niewątpliwymi mistrzami w tworzeniu różnych niezwykłych rzeczy. Tym razem nie są to rybie oczy czy alkohol z owadów, ale poruszający mackami kalmar.
W jednej z restauracji w Hokkaido specjalizuje się w podawaniu tzw. Tańczącego kalmara w misce z ryżem.
Danie to przygotowuje się poprzez wypatroszenie głowonoga, ale tak by nie naruszyć macek. Następnie umieszcza się go w miseczce z ryżem i podaje na stół. Kiedy kalmar polewany jest sosem sojowym to ten podrażnia jego nerwy powodując ruch macek w taki sposób jakby był on zupełnie żywy. Wtedy też nadaje się do konsumpcji.
Koszt takiego dania to 2000 jenów, co w przeliczeniu na polskie złote wynosi blisko 80 złotych.
źródło: Gospodarz.pl/wp.pl
Foto: sxc.hu