Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Łyżka objętościowa do transportu zbóż
2016-01-12 -
Łańcuchy do kombajnów do zbioru owoców
2013-05-20 -
Wypożyczalnia sprzętu
2016-04-21 -
Przyczepa rolnicza T703-3,5t- METAL FACH
2016-05-12 -
Siewnik punktowy Tempo V Vaderstad
2020-04-15
Mniej pestycydów w żywności
Optymistyczny raport Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności.
Raport, który niedawno został ogłoszony przez Europejską Agencję Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) może nas napawać nadzieją.
Z 70 tysięcy próbek pobranych z 200 rożnych typów żywności z 2008r. Jedynie 3,5 procenta próbek przekraczało dopuszczalny poziom zanieczyszczenia pestycydami. To bardzo dobry wynik w porównaniu z rokiem 2007 gdzie liczba ta wyniosła 4,2 procenta. Najwięcej zanieczyszczeń spotykano w żywności importowanej z krajów trzeciego świata, aż 7,6 procenta.
Natomiast żywność krajów Unii Europejskiej to tylko 2,4 procenta zanieczyszczenia. Próbek w których nie wykryto żadnych zanieczyszczeń w 2008 odnotowano 62,1 procenta natomiast w latach 2005-2007 liczba ta wyniosła od 52,7 do 58 procent. Możemy więc mieć nadzieję na to, że kolejne wyniki badań w następnych latach będą jeszcze lepsze.