Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Przenośniki ślimakowe serii T-402
2015-12-02 -
Siewnik do warzyw SNT 3-290 4TR
2020-10-02 -
Opryskiwacz zawieszany 200 litrów
2015-05-11
Mniej pestycydów w żywności
Optymistyczny raport Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności.
Raport, który niedawno został ogłoszony przez Europejską Agencję Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) może nas napawać nadzieją.
Z 70 tysięcy próbek pobranych z 200 rożnych typów żywności z 2008r. Jedynie 3,5 procenta próbek przekraczało dopuszczalny poziom zanieczyszczenia pestycydami. To bardzo dobry wynik w porównaniu z rokiem 2007 gdzie liczba ta wyniosła 4,2 procenta. Najwięcej zanieczyszczeń spotykano w żywności importowanej z krajów trzeciego świata, aż 7,6 procenta.
Natomiast żywność krajów Unii Europejskiej to tylko 2,4 procenta zanieczyszczenia. Próbek w których nie wykryto żadnych zanieczyszczeń w 2008 odnotowano 62,1 procenta natomiast w latach 2005-2007 liczba ta wyniosła od 52,7 do 58 procent. Możemy więc mieć nadzieję na to, że kolejne wyniki badań w następnych latach będą jeszcze lepsze.
