Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Opryskiwacz zawieszany 1000 litrów
2015-05-11 -
Licznik do benzyny ER 72 M
2013-12-12 -
Kontenery zamknięte magazynowe
2011-05-25 -
Stord CM24-3012NC
2020-02-07 -
Zaprawiarki do ziemniaków
2013-05-06 -
Folia Rolnicza do Sianokiszonki
2016-06-28
Niemcy: Ostrzeżenie przed ogórkami zostało cofnięte
Fala zakażeń bakterią EHEC spowodowała, że Niemieckie władze ostrzegały swoich obywateli i nie tylko przed spożywaniem świeżych ogórków, pomidorów, a także sałaty.
Jak wynika z informacji ujawnionych przez niemiecką
agencję prasowo informacyjną ostrzeżenie te zostało cofnięte. Nadal jednak
zaleca się wystrzeganie spożywania kiełek, które nadal uchodzą za potencjalne
źródło choroby. Nie znane jest jednak źródło, z którego ta informacja pochodzi.
Nieoficjalne informacje z kręgu rządowego ujawniają,
że poszukiwania źródła choroby jeszcze bardziej skupiają się na wspomnianych
kiełkach. Najdziwniejszy jest fakt, ze firma pochodząca z Dolnej Saksonii odzyskała prawo
do sprzedaży swoich okolicznych produktów. Jest to o tyle ciekawe, że szlaki badań
poszukujących ogniska bakterii prowadzą właśnie w tę stronę.
Statystyki bezlitośnie rosną z dnia na dzień. Obecnie
zanotowano już około 30 osób, które zmarły na skutek zakażenia bakterią EHEC.
Ofiary pochodzą głównie z Niemiec jednakże kilka dni temu zmarła także
mieszkanka Szwecji, która prawdopodobnie zaraziła się przebywając w kraju, w
którym cała epidemia się zaczęła.
Poszukiwania ciągle trwają. Mimo to zapał i nadzieja
na odnalezienie źródła bakterii EHEC z każdym dniem gaśnie. Pojawiły się pierwsze
przypuszczenia, że może nigdy nie uda się odnaleźć przyczyny masowych zakażeń,
a w tym także śmierci wielu osób.