| Autor: redakcja1

Notowania unijnego rzepaku powróciły na kilkuletnie maksima

W Paryżu rzepak podrożał wczoraj o 3 euro, do 392,25 eur/t. Jest to najwyższa cena zamknięcia sesji od połowy kwietnia 2017 roku (dotyczy serii najbliższej). Trend wzrostowy notowań rzepaku wynika z dużego deficytu nasion na unijnym rynku po fatalnych zbiorach w tym roku.

Notowania unijnego rzepaku powróciły na kilkuletnie maksima
Ostatnie oficjalne szacunki zbiorów rzepaku w UE opiewają na tylko 16,65 mln ton, podczas gdy oczekiwane całkowite zużycie powinno wynieść 23,17 mln ton. Stąd KE ocenia, że unijny import rzepaku wzrośnie w sezonie 2019/20 do 6,0 mln ton, z 4,2 mln ton sezon wcześniej. Mimo to zapasy na koniec sezonu zmniejszą się o 34,2% (r/r), do tylko 1,0 mln ton.
 
Kolejnym ważnym czynnikiem stymulującym wzrost notowań rzepaku jest drożejący olej palmowy, który zajmuje drugie (po oleju rzepakowym) miejsce w strukturze konsumpcji. Zużycie oleju palmowego w UE wynosi ok. 7 mln ton rocznie, w porównaniu do ok. 9 mln ton oleju produkowanego z rzepaku. Ceny oleju palmowego pną się systematycznie w górę na giełdzie w Kuala Lumpur. Od połowy października olej ten zyskał na wartości 25% i wyceniany jest teraz najwyżej od listopada 2017 roku.
 
Euronext - Paryż:

Kukurydza (styczeń-20): 164,5 eur/t / -1,5 eur/t (-0,90%);
Pszenica (grudzień-19): 185,25 eur/t / -1,25 eur/t (-0,67%);
Rzepak (luty-20): 392,25 eur/t / +3,0 eur/t (+0,77%);

Winnipeg - Canola (styczeń-20): 452,6 cad/t / -0,3 cad/t (-0,07%).

Chicago Board of Trade (CBoT):
 
Kukurydza (grudzień-19): 145,1 usd/t / (-0,87%);
Pszenica (grudzień-19): 196,7 usd/t / (+0,85%);
Soja (listopad-19): 322,8 usd/t / (+0,80%);
Śruta sojowa (grudzień-19): 324,7 usd/t / (+0,72%);
Olej sojowy (grudzień-19): 30,27 usd/funt / (+0,93%).

 
Ropa i waluty – 04.12.2019:

Ropa Brent (seria najbliższa): 63,0 usd/baryłkę (+3,58%);
Ropa WTI (seria najbliższa): 58,4 usd/baryłkę (+4,15%);

EUR/USD: 1,10762 (-0,04%);
USD/PLN: 3,862 (-0,10%);
EUR/PLN: 4,278 (-0,13%);
CHF/PLN: 3,905 (-0,26%).


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!