Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Opryskiwacz sadowniczy DSO/T 3000
2013-09-30 -
Ciągnik LAMBORGHINI R.3 EVO 85 – 100
2011-06-29 -
Pompa Viscomat 350
2013-12-13 -
Kosiarka spalinowa NAC S420V-C
2014-05-12
Śledzie i dorsze są nosicielami nicieni
Ostatnie odkrycie pokazało, że ryby pochodzące z morza Bałtyckiego są nosicielami nicienia z rodzaju Anisakis, które po spożyciu u człowieka wywołują chorobę zwaną Anisakiozą.
Mowa tu głownie o śledziach i dorszach, czyli tych gatunkach, które cieszą się naprawdę sporym zainteresowaniem konsumentów. Jak się okazuje, wiele zainfekowanych ryb odkryto przy południowych wybrzeżach Szwecji. Odnotowano także sporadyczne przypadki odkrycia robaków w przyrządzonym już mięsie ryb podczas rodzinnego obiadu.
Eksperci twierdzą, że spożycie tego pasożyta przyczynia się do bardzo nieprzyjemnego dla człowieka zakażenia. W odpowiedzi na infekcję pojawia się błyskawiczna reakcja organizmu, która już po kilku godzinach objawia się silnymi bólami brzucha, nudnościami i wymiotami.
Spotkano się nawet z przypadkami wydostania się larwy pasożyta z układu pokarmowego i umieszczenie się jej w innej części ludzkiego ciała.
Na szczęście w większości przypadków zakażenie tym pasożytem jest jedynie nieprzyjemne i męczące. Najczęściej objawy ustępują same po okresie dwóch tygodni lub są leczone w zachowawczy sposób.
Uczeni twierdzą, że przyczyną tak masowej ilości zakażonych ryb może być zwiększona populacja fok w Bałtyku.