| Autor: kkj6

Spadkowa tendencja produkcji wołowiny

W przeciągu najbliższych dwóch lat produkcja mięsa wołowego obniży się, a to za sprawą zwyżki w wytwórczości odnotowanej w 2010 roku.

Spadkowa tendencja produkcji wołowiny

Według prognoz, produkcja w krajach starej 15-stki Unii Europejskiej zmaleje o więcej niż jeden procent, czyli do 7,2 mln ton. Co ciekawe, otóż największy spadek wytwórczości może być w Irlandii, Wielkiej Brytanii, Niemczech, a także we Włoszech.


W tych krajach zmniejszenie produkcji to wynik zwiększonego uboju krów oraz coraz to droższych pasz w ubiegłym roku.


Niemniej jednak w tym roku produkcja wołowiny we Francji wzrośnie o blisko 3 procent.

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!