| Autor: kkj6

To już panika czy jeszcze zapobiegliwość konsumencka?

Rosnące w dalszym ciągu ceny cukry sprawiają, że sklepy przeżywają istne oblężenie. Rekordzista zakupił przeszło sto kilogramów tego surowca.

To już panika czy jeszcze zapobiegliwość konsumencka?

Sklepy nie nadążają za zmianą cen, gdyż co dostawa to cena cukru jest wyższa. Niestety to nie tylko niezwykle nadwyręża domowy budżet, ale także odbija się na branży cukierniczej. To właśnie cukiernicy na tym najwięcej tracą, gdyż koszty produkcji wzrastają, a co za tym idzie, już niedługo możemy spodziewać się podwyżek ciast i słodyczy.


Co więcej, otóż cukier nie tylko używany jest do wyrobów cukierniczych czy herbaty i kawy, ale również do przetworów owocowych jak wszelkiego rodzaju dżemy czy powidła.


Podobna sytuacja miała miejsce kilka lat temu we Francji i w efekcie tego z rynku zniknęły tanie ciasta i zastąpiły je ekskluzywne wyroby. Niemniej jednak, pomimo spadku spożycia ciast, zagraniczni eksporterzy w dalszym ciągu prężnie działają na polskim rynku.

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!