| Autor: kkj6

Ukraina – Zaostrzenie wymogów dla polskiego mięsa

Polskie zakłady mięsne drobiu i wieprzowiny z dniem 9 marca tego roku muszą dołączać do dokumentacji deklarację odnośnie braku obecności polichlorowatych bifenyli (PCB) i dioksyn w mięsie.

Ukraina – Zaostrzenie wymogów dla polskiego mięsa

Wprowadzone zaostrzenia tylko utrudniają eksport, a nawet go blokują, gdyż takie badania trwają przynajmniej tydzień. W związku z tym eksport świeżego mięsa jest absolutnie niemożliwy.


Nic dziwnego, że pojawiają się pytania o powód wprowadzenia takich wymogów. Według przypuszczeń, możliwe, że na Ukrainę przedostała się skażona dioksynami partia.


O wprowadzeniu obowiązkowego dołączania zaświadczenia o braku obecności dioksyn w mięsie wysyłanym na Ukrainę, Polacy dowiedzieli się na trzy dni przed wprowadzeniem tejże regulacji, czyli 6 marca tego roku.

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!