Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Silosy magazynowe
2014-01-08 -
Agregat do bielenia FA - 100
2013-05-06 -
Widły do kopania ergo FISKARS
2013-02-26 -
Okna Inwentarskie stałe z szybą 70x40 cm
2012-03-26 -
Ciągnik CLAAS XERION 5000 - 4200 Agroland
2020-07-15
Wzrost eksportu polskiego drobiu
W roku poprzednim w polskim handlu zagranicznym drobiem saldo wyniosło 693,1 mln euro. To jest o blisko 25 procent więcej niż w roku wcześniejszym.

Co więcej, otóż wielkość eksportu wzrósł o 27 procent, czyli do 444,1 tysiąca ton. Z kolei jego wartość zwiększyła się o 21 procent i oscyluje obecnie w granicach 817,9 mln euro.
Głównymi europejskimi importerami mięsa drobiowego z Polski są Niemcy, Czechy oraz Wielka Brytania. Z kolei do najważniejszego rynku zbytu spoza Europy zalicza się Hongkong, gdzie wartość dostarczanych produktów zwiększyła się o 69 procent w skali roku. Niemniej jednak były to przede wszystkim mrożone produkty.
Jeśli jednak chodzi o eksport polskiego żywca drobiowego to odnotowano tutaj spadek rzędu 8 procent mimo niewielkiego, bo 3 procentowego wzrostu wywozu towaru. To właśnie Ukraina jest głównym importerem piskląt z Polski. Niestety w zeszłym roku zakupiła ich o prawie jedną trzecią mniej niż rok wcześniej.
W związku z tym import polskiego drobiu w poprzednim roku wyniósł 85,1 tysiąca ton i był większy o 9 procent niż w 2009 roku. Z kolei jego wartość wzrosła o 7 procent i osiągnęła poziom 124,8 mln euro. Produktem dominującym był w tym wypadku żywy drób, którego wartość wyniosła 63,7 mln euro, dając jednocześnie wzrost w wysokości 17 procent. Najważniejszymi eksporterami żywca drobiowego do Polski były Niemcy, Czechy oraz Holandia.
