| Autor: kkj6

Wzrost eksportu polskiego drobiu

W roku poprzednim w polskim handlu zagranicznym drobiem saldo wyniosło 693,1 mln euro. To jest o blisko 25 procent więcej niż w roku wcześniejszym.

Wzrost eksportu polskiego drobiu

Co więcej, otóż wielkość eksportu wzrósł o 27 procent, czyli do 444,1 tysiąca ton. Z kolei jego wartość zwiększyła się o 21 procent i oscyluje obecnie w granicach 817,9 mln euro.


Głównymi europejskimi importerami mięsa drobiowego z Polski są Niemcy, Czechy oraz Wielka Brytania. Z kolei do najważniejszego rynku zbytu spoza Europy zalicza się Hongkong, gdzie wartość dostarczanych produktów zwiększyła się o 69 procent w skali roku. Niemniej jednak były to przede wszystkim mrożone produkty.


Jeśli jednak chodzi o eksport polskiego żywca drobiowego to odnotowano tutaj spadek rzędu 8 procent mimo niewielkiego, bo 3 procentowego wzrostu wywozu towaru. To właśnie Ukraina jest głównym importerem piskląt z Polski. Niestety w zeszłym roku zakupiła ich o prawie jedną trzecią mniej niż rok wcześniej.


W związku z tym import polskiego drobiu w poprzednim roku wyniósł 85,1 tysiąca ton i był większy o 9 procent niż w 2009 roku. Z kolei jego wartość wzrosła o 7 procent i osiągnęła poziom 124,8 mln euro. Produktem dominującym był w tym wypadku żywy drób, którego wartość wyniosła 63,7 mln euro, dając jednocześnie wzrost w wysokości 17 procent. Najważniejszymi eksporterami żywca drobiowego do Polski były Niemcy, Czechy oraz Holandia.



Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!