I wiesz, co jesz - afrodyzjaki, wydanie specjalne

Zapraszamy do zapoznania się z nadesłanym do nas tekstem, poświęconym afrodyzjakom. Temat aktualny każdego dnia, choć dziś tak jakby bardziej... Autorce dziękujemy i prosimy o więcej, a Czytelnikom życzymy miłej lektury.

I wiesz, co jesz - afrodyzjaki, wydanie specjalne

Poniżej przykładowe przepisy z afrodyzjakimi w roli głównej.

Przystawka
Kokosowe krewetki

Składniki na 6 porcji:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki piwa
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 150 g (2 szklanki) wiórków kokosowych
  • 24 krewetki
  • 3 szklanki oleju do smażenia
Przygotowanie: 10 min, Gotowanie: 20 min, Czas dodatkowy: 30 min, chłodzenie
W średniej misce wymieszać jajko z 1/2 szklanki mąki, piwem i proszkiem do pieczenia. Do osobnej miski wsypać wiórki kokosowe, a do trzeciej - 1/4 szklanki mąki. Trzymając krewetkę za ogon obtoczyć ją najpierw w mące, otrząsając nadmiar. Następnie zanurzyć w cieście piwno-jajecznym, pozwalając spłynąć nadmiarowi ciasta. Na koniec obtoczyć w wiórkach kokosowych i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie w głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzać olej do 175°C. Smażyć krewetki partiami przez 2-3 minuty po każdej stronie, lub do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmować krewetki szczypcami i obsuszać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z ulubionym sosem.

Roladki z daktyli w boczku

Składniki na 6 porcji:

  • 225 g daktyli bez pestek
  • 110 g całych migdałów
  • 500 g wędzonego boczku w plasterkach
Przygotowanie: 30 min, Gotowanie: 5 min
Nagrzać piekarnik włączając funkcję „grill”. Daktyle ponacinać i do każdego włożyć jeden migdał. Nadziany daktyl owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką. Piec przez 10 minut, aż boczek zrobi się równomiernie brązowy i chrupiący.

Danie główne

Zupa
Gazpacho pomidorowe walentynkowe
 
Składniki:

  • 450 g dojrzałych pomidorów
  • 155 g soku pomidorowo warzywnego, np. V8
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula, ok. 100 g
  • ok. 2 łyżkek kolendry
  • 2 łyżeczki zielonego Tabasco
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny lub więcej do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku
  • avocado
  • po 3 krewetki na porcję
  • grzybki enoki - jeśli nie są dostępne to można zastąpić innymi
Przygotowanie:
Pomidory i kolendrę opłukać i pokroić z grubsza, czosnek i cebulę obrać, opłukać i pokroić, cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny, wszystko wrzucić razem z resztą składników do blendera (z wyjątkiem krewetek, grzybków i avocado) i zmiksować na puree. Spróbować i dodać przyprawy - sól, pieprz lub tabasco. Schłodzić co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem obrać avocado, odkroić 3 plasterki i położyć na wierzchu, dodać krewetki (jeśli gotowe do spożycia nie są dostępne to obsmażyć na maśle na różowo i osączyć z tłuszczu), kolendrę i grzybki.


czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: