I wiesz, co jesz - cytryna

Zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią naszych kulinarnych opowieści. Bohaterem dzisiejszej edycji będzie powszechnienie znana i lubiana cytryna. Zapraszamy do lektury.

I wiesz, co jesz - cytryna
 
Cytryna jest jednym z najważniejszych środków leczniczych stosowanych w gospodarstwach domowych. Jest też doskonałym naturalnym kosmetykiem, sprzyja bowiem poprawie kondycji cery, włosów i paznokci. Przyjrzyjmy się więc bliżej jej właściwościom.

Cytryna należy do roślin z rodziny cytrusowych. Występuje w kilku odmianach, różniących się kształtem i wielkością. Pierwsze wzmianki o cytrynie sięgają czasów starożytnych. Jako pierwszy napisał o niej rzymski uczony Makrobiusz. Użyte przez niego określenie Mela citrina znaczyło tyle co jabłko cytrynowe. Późniejsze określenie tego gatunku owocu – Citrus, wywodzi się najprawdopodobniej z indyjskiego słowa chitra – zwyczajny. Natomiast obecna nazwa – cytryna, pojawiła się w języku polskim dopiero w XVI wieku i stanowiła zapożyczenie z języka włoskiego.
 
Drzewko cytrynowe charakteryzuje się jasnozielonymi, lśniącymi liśćmi, które na brzegach są piłkowate. Kwiaty wydzielające silna woń, osadzone są pojedynczo bądź w kątach liści. Zasadniczą częścią drzewka są jadalne kwaśne jagody zwane cytrynami. Kształt ich jest jajowaty, skórka dość gruba, a w środku gęsty miąższ.
 
Cytryna posiada szereg istotnych dla zdrowia składników, które komponując się wpływają na jej unikatowy charakter. Owoce cytryny są bogate w pokłady witaminy C (40-50 mg na 100 g owocu), ale także posiadają: olejki lotne, limonen (do 70%), alfa-terpinene, alfa-pinene, beta-pinene, citral, kumaryny, bioflawonoidy, witaminy A, E, B1, B2, B3, B6 i kleje roślinne. Szczególne znaczenie odgrywa także witamina P – rutyna, której celem jest ochrona witaminy C przed zbyt szybkim utlenianiem.
 
Owoc cytryny oprócz dużej ilości witamin zawiera także: kwas cytrynowy (wywołujący kwaśny smak) oraz tłuszcze, białka, węglowodany i minerały: potas, sód, magnez, wapń, fosfor, jod i żelazo.
 
Cytryna, a zdrowie
 
Spośród wszystkich składników cytryny, największe znaczenie ma witamina C. Jej rola polega przede wszystkim na ochronie organizmu przed wirusami i przeziębieniem. Sprzyja także procesom gojenia ran. Cytryna rozcieńczona z wodą przyczynia się łagodzeniu wielu dolegliwości, m.in.:
  • dolegliwości żołądkowych – cytryna przynosi ulgę w przypadku nudności, zgagi, wzdęć, zaparć, kamieni żółciowych oraz pasożytów i odbijania się. Aby się ich pozbyć należy sok z cytryny rozcieńczyć w gorącej wodzie i wypić. Regularne picie wody z cytryną wpływa bowiem na wydajniejszą pracę jelit oraz szybsze i efektywniejsze usuwanie resztek z organizmu;
  • krwawiące dziąsła i ból zębów – okład z soku cytryny na bolący ząb czy krwawiące dziąsło złagodzi ból lub znacznie go obniży, przyczyni się również do odświeżenia oddechu,
  • dolegliwości gardła – sok z połowy cytryny rozcieńczony z połową szklanki wody zastosowany do płukania gardła złagodzi ból gardła oraz zapalenie migdałków,
  • utrata wagi – regularne picie wody z cytryna i miodem wpływa na utratę zbędnych kilogramów, w tym przypadku jednak równolegle należy stosować zdrową dietę i ćwiczenia,
  • wysokie ciśnienie tętnicze – spożywanie cytryny wpływa na redukcję stresu, pomaga się zrelaksować, jednocześnie reguluje ciśnienie tętnicze, zawroty głowy i nudności
  • dolegliwości reumatyczne – dzięki właściwościom moczopędnym cytryny, systematyczne picie jej z wodą wpływa na wypłukiwanie toksyn i bakterii z organizmu, a co za tym idzie – sprzyja łagodzeniu objawów reumatyzmu,
  • przeziębienie i grypa – mieszanka wody z cytryną łagodzi objawy grypy i dreszcze, obniża gorączkę, łagodzi dreszcze
  • problemy z oddychaniem i astma – systematyczne spożywanie wody z cytryną umożliwia spokojny oddech,
  • krew – woda z cytryną wykazuje właściwości oczyszczające krew; terapia ta zalecana jest dla każdego.
     
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: