I wiesz, co jesz - cytryna

Zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią naszych kulinarnych opowieści. Bohaterem dzisiejszej edycji będzie powszechnienie znana i lubiana cytryna. Zapraszamy do lektury.

I wiesz, co jesz - cytryna
Przepisy z zastosowaniem cytryny
 
a) dla smaku
 
Sałatka z pomidorów i cytryny
Składniki: 
  • pieprz 
  • natka pietruszki 
  • kilka pomidorów 
  • cytryna oraz sok z 1/2 cytryny 
Wykonanie:
Pomidory oraz cytrynę pokroić w kostkę. Pietruszkę zszatkować. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać, a następnie pozostawić w lodówce na godzinę. Przed podaniem dodać pieprzu.
 
Ajerkoniak z cytryna i tymiankiem
Składniki:
  • 3 żółtka jaj
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 150g cukru
  • 300 ml białego rumu
  • skórki z dwóch cytryn
  • 2 gałązki tymianku
Wykonanie:
Żółtka jaj wymieszać w rondelku za pomocą trzepaczki ze śmietaną kremówką i cukrem. Umieścić rondelek na małym ogniu i wrzucić do niego skórki z cytryny, wcześniej umyte pod bieżącą wodą oraz gałązki tymianku. Składniki podgrzewać na małym ogniu przez 15 minut ciągle mieszając. Następnie pozostawić do ostygnięcia. Zimna miksturę przecedzić, oddzielając od niej skórki i tymianek. Do pozostałości dodać rum i dobrze wymieszać. Gotowy ajerkoniak schłodzić przez noc. Przed podaniem – wstrząsnąć.
 
Ciasto cytrynowe
Składniki:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
Wykonanie:
Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce, natomiast z miąższu wycisnąć sok. Zmieszać skórkę z sokiem. Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami pojedynczo dodawanymi. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać sok z cytryny ze skórką oraz druga szklankę mąki. Połączyć wszystkie składniki. Ciasto umieścić w prostokątnej formie (ok.30cm x 10 cm) posmarowanej i wyłożonej bułką tartą. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: