| Autor: redakcja1

Dobre wyniki wrześniowej oceny uprawy buraków cukrowych we Francji

Trzeci test jakości buraków cukrowych, który przeprowadzono we Francji na początku września 2014 roku, wykazał nieznacznie niższą średnią zawartość cukru w korzeniach w wysokości 16,7%, mniejszą obsadę na hektar w ilości 104,5 tys. sztuk i wyraźnie większe plonowanie, które wyniosło 82,9 t/ha, a więc o 30% więcej w skali roku – podaje FAPA/FAMMU.

Dobre wyniki wrześniowej oceny uprawy buraków cukrowych we Francji

Zbiory buraków cukrowych

Produkcja cukru w przeliczeniu na hektar uprawy została oceniona na 13,9 ton w stosunku do 10,7 t/ha rok wcześniej. Francuskie ministerstwo rolnictwa oszacowało areał upraw buraków cukrowych w 2014 roku na 407 tys. hektarów. W obrębie roku obszar ten jest wyższy o 13 tys. ha - 3%.
 
Te wyniki pozwalają założyć, że tegoroczne zbiory buraków cukrowych i wytwórczość cukru ponownie będą bardzo wysokie we Francji. W minionym roku przeciętne plonowanie wyniosło 85,7 t/ha, a zbiory 33,749 mln ton. Z części buraków produkowany jest również bioetanol.


Tagi:
źródło: