Obszar uprawy buraków cukrowych wynosi 235 tys. ha. Plony buraków cukrowych są zróżnicowane regionalnie w związku z niesprzyjającymi warunkami pogodowymi, tj. susza występująca w niektórych regionach plantacyjnych.
Szacuje się, że plon wyniesie 630 dt/ha, a technologiczny plon cukru 9,5-10 t/ha. Z uwagi na prognozowaną dużą produkcję cukru zbiory i przerób buraków cukrowych rozpoczęto już w drugiej połowie sierpnia bieżącego roku.
W okresie sierpień-wrzesień br. produkcja cukru wyniosła 285 tys. t w odniesieniu do 343 tys. t w porównywalnym okresie 2017 r. Jeśli w dalszej części kampanii nie wystąpią problemy ze zbiorem i przerobem surowca, to produkcja cukru wyniesie 2,1-2,3 mln t. Produkcja będzie wyższa od popytu na rynku wewnętrznym wynoszącym 1,72 mln ton, przez co konieczny będzie duży eksport.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 11(333), foto:
Gospodarz.pl/MP