| Autor: redakcja6

Prognozy produkcji cukru w sezonie 2013/2014

Ze względu na dużą nadprodukcję cukru w sezonie 2012/2013, obecnie notowania wskazują na zmniejszenie powierzchni upraw buraków cukrowych w 2013 roku – informuje Piotr Szajner w czerwcowym Raporcie Rolnym.

Prognozy produkcji cukru w sezonie 2013/2014
Zdaniem specjalisty Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, łączna powierzchnia zasiewów buraków cukrowych w roku 2013 kształtuje się na poziomie 185 tys. ha, co oznacza spadek o 4,2% wobec roku poprzedniego.
 
Jednocześnie szacunki wskazują na plony na poziomie 590-610 dt/ha oraz zbiory w wysokości 10,92-11,30 mln ton, a także produkcję wynoszącą 1640-1700 tys. ton.
 
Cena buraków uzależniona zostanie od kursu euro. Jeśli będzie on oscylował w granicach od 4,1 do 4,3 zł, to minimalna cena skupu wyniesie najprawdopodobniej od 108 do 113 zł/tonę
 
Jak podaje Szajner, na krajowym rynku cukru obserwuje się lekką tendencję spadkową cen, wynikającą z dużej podaży w sezonie 2012/2013 oraz spadku cen tego artykułu na świecie. W kwietniu bieżącego roku za kilogram cukru paczkowanego trzeba było zapłacić 3,25 zł, tj. o 1,2% mniej wobec notowań sprzed miesiąca. Z kolei w przypadku cukru workowanego obserwowano mniej dynamiczny spadek cen, który wyniósł 0,3%, tj. 3,23 zł/kg.
 
Z danych zgromadzonych w Raporcie Rolnym wynika także, że łączna ilość cukru wywiezionego poza granice Polski w pierwszym kwartale bieżącego roku wyniosła 13,7 tys, ton. Najwięcej tego produktu wyeksportowano na rynek unijny (75,8 tys. ton), zwłaszcza do Niemiec, na Słowację oraz do Czech. Spore ilości dostarczane zostały również do Syrii i Rosji.
 
Z kolei na rynek krajowy zaimportowano najwięcej cukru z Mozambiku, bo aż 19,8 tys. ton, za łączną kwotę 690 euro/tonę.


Tagi:
źródło: