| Autor: redakcja1

Słabsze wyniki testu jakości buraków cukrowych we Francji

Drugi test jakości buraków cukrowych we Francji, jaki przeprowadził tamtejszy związek sektora cukrowniczego SNFS na początku drugiego tygodnia sierpnia 2013 roku, wykazał w relacji rocznej mniejsze zawartość cukru w korzeniach i plon, a także obsadę – podaje FAPA/FAMMU.

Słabsze wyniki testu jakości buraków cukrowych we Francji
W sezonie 2013/2014 obszar upraw nie uległ zmianie i wynosi 390 tys. ha. Nieco gorsze wyniki oceny upraw mogą sugerować, że w tym sezonie zbiory będą mniejsze. Jednakże w dalszym ciągu wiele zależy od pogody, a to oznacza, że jakość tych warzyw może wzrosnąć.
 
Francuska kampania cukrownicza:
 
  • zawartość cukru w korzeniach:
    • rok 2013 - 15,7%
    • rok 2012 - 16,9%
    • relacja roczna – spadek o 1,2%
  • obsada:
    • rok 2013 – 107,3 tysiąca szt./ha
    • rok 2012 – 110 tysięcy szt./ha
    • relacja roczna – spadek o 2,5%
  • plon buraków cukrowych:
    • rok 2013 - 52,3 t/ha
    • rok 2012 – 55,4 t/ha
    • relacja roczna – spadek o 5,6%


Tagi:
źródło: