| Autor: redakcja1

BSE we Francji?

W Ardenach, we Francji znaleziono krowę rasy salers, która prawdopodobnie była chora na tzw. chorobę szalonych krów (BSE).

BSE we Francji?

BSE we Francji

Badania przeprowadzone przez krajowe laboratorium francuskiej agencji ds. zdrowia i bezpieczeństwa (ANSES) potwierdziło obecność BSE. Próbki zostały dostarczone do laboratorium referencyjnego Unii Europejskiej. Wyniki analizy będą znane pod koniec marca br. rozpoczęto również dochodzenie epidemiologiczne, które w przypadku potwierdzenia choroby powinno zebrać informację, wskazujące na źródło zarażenia.

Jak podaje FAMMU/FAPA, liczba wykrywanych przypadków tej choroby w Europie systematycznie maleje. W najgorszym okresie, czyli w 2001 r. stwierdzono ich we Francji 274 (dane za OIE), a w 2014 r. już jedynie 3, przy czym w I połowie 2015 r. nie odnotowano żadnego przypadku.

Niemniej jednak, bydło rasy salers różni się od innych ras pochodzących z Francji. Jest uznawane za jedną z najstarszych i najczystszych genetycznie ras w Europie. Poza tym, jest bardziej prymitywne i mniej wymagające od bydła limousine czy charolaise, a jednocześnie osiąga dobre wyniki podczas opasu.

Mięso tych zwierząt jest wyjątkowo cenione przez smakoszy wołowiny kulinarnej. Ma niespotykany smak, szybko się smaży i gotuje. Jednak pomimo wielu zalet, zwierzęta rasy salers nie są w Europie tak pożądane jak inne rasy francuskie.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!