| Autor: redakcja1

Przemiany na bułgarskim rynku wołowiny

Rynek bydła mięsnego w Bułgarii nie jest jeszcze dobrze zorganizowany, a także nie istnieją żadne ugruntowane trendy w hodowli bydła. Jednak obraz ten stopniowo się zmienia i coraz większa liczba inwestorów widzi możliwości w produkcji bydła.

Przemiany na bułgarskim rynku wołowiny
Rynek mięsa wołowego w Bułgarii nie funkcjonuje zbyt dobrze, a wytwarzane mięso nie jest wystarczająco atrakcyjne dla przetwórców z rynku wewnętrznego. Na przestrzeni ostatnich lat branża przetwórcza w Bułgarii dokonała skoku technologicznego poprzez wprowadzenie standaryzacji produkcji.
 
Tymczasem mięso pochodzące z rodzimej produkcji nie jest towarem zbyt wyrównanym pod kątem wymagań jakościowych. Jest to istotny powód, dla którego 70% wołowiny na rynku bułgarskim pochodzi z przywozu z rynków zagranicznych. Obraz ten jednak ulega zmianom wraz z napływem nowych technologii do sektora.
 
Zdaniem FAMMU/FAPA, zwyżka jakości wytwarzanego mięsa powinna wpłynąć na wzrost zainteresowania klientów krajowych. Biorąc również pod uwagę zwiększający się popyt na wołowinę na rynku światowym, istnieje duża szansa zwiększenia eksportu tego gatunku mięsa z Bułgarii, gdyż w przeciwieństwie do wielu unijnych producentów, wytwórcy bułgarscy są w stanie zaoferować mięso porównywalnej jakości, ale po mniejszej cenie.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!